Na blogu zebrała się już pokaźna liczba serników, ale taki w typowo świątecznej wersji to nowość ; ) Poza orzechowo-korzennym spodem, aromatu dodają mu karmelizowane jabłka. W moim przypadku, nie uzyskałam efektu, który zamierzałam, ponieważ pośpiech nie sprzyja nigdy pieczeniu… ; ) Wybrałam jabłka obfite w sok i zamiast dodawać je częściowo do karmelu, dodałam w całości… Pomimo, że nie skarmelizowały się tak jak oczekiwałam, uzyskałam pyszne kawałki jabłek w miodowym syropie ; )
Pozostając w świątecznym klimacie chciałabym się pochwalić moimi nowymi lnianymi podkładkami, które otrzymałam jako prezent od sklepu lnianyzaulek.com Len zawsze kojarzył mi się z dostojnym materiałem i takie było moje pierwsze wrażenie, kiedy zobaczyłam serwetki na moim stole ; ) Podkładki wykonane są w 100% z lnu w gramaturze ok. 230g/m2, co zapewne niewiele Wam mówi, ale wg mnie są trwałe i solidne ; ) Do dzisiejszej stylizacji użyłam podkładki w kolorze naturalnym, ale wkrótce zobaczycie także moją żakardową wersję. Więcej inspiracji znajdziecie na fb profilu ; )
Składniki na orzechowy spód:
- 2 jajka
- 140 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 130 g mąki pszennej
- 70 g orzechów włoskich
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g margaryny
- 50 ml wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuścić na bardzo małym ogniu w 50 ml gorącej wody. Do ubitych jajek stopniowo dodawać rozpuszczoną margarynę oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę o wymiarach 35×24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (termoobieg) przez około 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 160 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g masła
- sok z 1/2 cytryny
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodać zmielony twaróg i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny. Masę przelać na ostudzony spód ciasta i całość przełożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Składniki na karmelizowane jabłka:
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- niewielka ilość masła
Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. W dużym garnku skarmelizować miód z cukrem (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszając. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek i mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną. Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. Tak przygotowane jabłka przełożyć na ciepły jeszcze sernik i rozsmarować. Sernik odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin