Bolońskie ragout to danie uwielbiane przez moje Maluchy. Jeśli jest makaron i czerwony sos to nie muszę się martwić, czy jakieś danie im zasmakuje ; ) Sos do makaronu to również idealne miejsce do przemycenia dodatkowej porcji warzyw takich jak por, czy pietruszka, na które nie zawsze mają ochotę : ) Polecam!!!
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży kawałek pora
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 800 g krojonych pomidorów (2 puszki)
- 1 szklanka wody
- 2 kawałki suszonych grzybów (bez namaczania)
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła
- parmezan do posypania
Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i por oraz starte na najdrobniejszych oczkach tarki marchewki i pietruszki. Smażyć przez około 5 minut, do czasu aż się zeszklą. Dodać mięso i smażyć kolejne kilka minut, starając się jak najbardziej rozdrobnić mięso.
Do usmażonego mięsa (gdy będzie lekko brązowe) wlać czerwone wino. Gdy prawie całe odparuje dodać pomidory z puszki, wodę, grzyby i laskę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić jak najdłużej (co najmniej 2 godziny) co jakiś czas mieszając.
Dodać przecier pomidorowy, cukier i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty, nie wodnisty. Gotować chwilę do czasu aż zacznie bulgotać i pryskać dookoła. Dodać łyżkę masła i delikatnie przemieszać. Podawać z makaronem np. pappardelle lub penne, udekorować parmezanem.
Smacznego!
Inspiracaja „Opowiadania drewnianego stołu” – M. Walecka