Bolońskie ragout

Bolońskie ragout to danie uwielbiane przez moje Maluchy. Jeśli jest makaron i czerwony sos to nie muszę się martwić, czy jakieś danie im zasmakuje ; ) Sos do makaronu to również idealne miejsce do przemycenia dodatkowej porcji warzyw takich jak por, czy pietruszka, na które nie zawsze mają ochotę : ) Polecam!!!


bolońskie ragout przepis

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży kawałek pora
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 800 g krojonych pomidorów (2 puszki)
  • 1 szklanka wody
  • 2 kawałki suszonych grzybów (bez namaczania)
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • parmezan do posypania

Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i por oraz starte na najdrobniejszych oczkach tarki marchewki i pietruszki. Smażyć przez około 5 minut, do czasu aż się zeszklą. Dodać mięso i smażyć kolejne kilka minut, starając się jak najbardziej rozdrobnić mięso.

Do usmażonego mięsa (gdy będzie lekko brązowe) wlać czerwone wino. Gdy prawie całe odparuje dodać pomidory z puszki, wodę, grzyby i laskę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić jak najdłużej (co najmniej 2 godziny) co jakiś czas mieszając.

Dodać przecier pomidorowy, cukier i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty, nie wodnisty. Gotować chwilę do czasu aż zacznie bulgotać i pryskać dookoła. Dodać łyżkę masła i delikatnie przemieszać. Podawać z makaronem np. pappardelle lub penne, udekorować parmezanem.

Smacznego!


ragout bolońskie przepis


ragout przepis

Inspiracaja „Opowiadania drewnianego stołu” – M. Walecka

Komentarzy: 19

  1. Gosia
    9 października 2017 / 15:03

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2017 / 23:31

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga
    9 października 2017 / 15:16

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2017 / 23:31

      Polecam wypróbować 🙂

  3. Majka
    9 października 2017 / 17:24

    Jak jest makaron to moje szkraby na pewno chętnie zjedzą 😉 Często przemycam warzywa, bo co niektórzy niestety nie przepadają.

    • Marta
      Autor
      9 października 2017 / 23:32

      Ooo to widzę, że u Was podobnie i też makaron jest uwielbiany 🙂 U nas to nawet bez dodatków może być 😉

      • Majka
        10 października 2017 / 10:17

        😁

  4. Aśka
    9 października 2017 / 20:03

    Mniam ❤️

    • Marta
      Autor
      9 października 2017 / 23:32

      🙂 🙂 🙂

  5. Isia
    9 października 2017 / 22:25

    Fajny obiad i pięknie podane 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2017 / 23:33

      Dziękuję 🙂

  6. D.
    10 października 2017 / 12:45

    Super smak tylko ja dodałam samą wołowinę zamiast wieprzowiny i jeszcze wiecej winka 😉

    • Marta
      Autor
      10 października 2017 / 22:40

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  7. Kasia
    17 listopada 2017 / 14:08

    Dlaczego dusimy to danie aż dwie godziny?

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2017 / 20:16

      Im dłużej dusimy tym smaczniejszy będzie sos, smaki zdążą się przegryźć i sos będzie odpowiednio gęsty, zbędna woda odparuje 😉

  8. 20 grudnia 2017 / 11:41

    Podobnie, jak Kasia zastanawiałem się, dlaczego trzeba dusić aż dwie godziny, dzięki za rozwianie wątpliwości Marto 😉 Świetny blog, będę wpadał częściej!

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2017 / 22:17

      Bardzo mi miło, dziękuję i zapraszam 🙂

  9. Dosia
    17 września 2018 / 14:24

    Cudowny obiad goście zachwyceni polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2018 / 15:25

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 15 =