Składniki (ilość zmodyfikowana dla 2 osób ; ):
- 500 g wołowiny
- 70 g bekonu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (u mnie półwytrawne)
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 C. Bekon pokrojony w kostkę podsmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żeliwnego lub jeśli podobnie jak ja go nie posiadacie musi wystarczyć naczynie żaroodporne ; ) Na tym samym tłuszczu rumienimy pokrojone w kostkę mięso i przekładamy do naczynia. Następnie tak samo postępujemy z talarkami cebuli i marchewki i również przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Tak przygotowane składniki solimy, pieprzymy i posypujemy mąką, a następnie wkładamy do piekarnika na 4 min. Po tym czasie całość mieszamy i ponownie zapiekamy przez 4 min. Wyjmujemy i obniżamy temperaturę do 160 C.
Dodajemy wino, bulion, liść laurowy, przecier pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 3 godz. do miękkości mięsa! Po ok. godzinie możemy zapiekać całość pod przykryciem jeśli jednak podobnie jak ja nie macie takiej możliwości to czas pieczenia może się trochę wydłużyć.
Według Julii najlepiej podawać z dodatkiem małych cebulek i pieczarek, które przygotowujemy osobno i dodajemy jako dekorację.
Smacznego : )
No no no:) Pełen szacunek się nalezy za to wielkie dzieło! To się je z ryżem?
Autor
My jedliśmy z ziemniaczkami i było super! Ale ryż też by pasował i kasza oczywiście; )
it was very interesting to read http://www.marta-gotuje.pl
I want to quote your post in my blog. It can?
And you et an account on Twitter?
Autor
helo! of course you can ; )
What a great resource!
Really nice post,thank you, best website ever
Nice site, nice and easy on the eyes and great content too.
huge weblog you own
vast post you’ve carry
Hey there this is a fantastic post. I’m going to e-mail this to my pals. I came on this while exploring on aol I’ll be sure to come back. thanks for sharing.
Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.
– Daniel
Very good written article. It will be helpful to everyone who usess it, including myself. Keep up the good work – i will definitely read more posts.
I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next!
Urocze fotki 😉 Utrzymuj tak dalej!!
Tytaniczna robota, jestem pod uczuciem! Winszuję i Witam!
o mój Boże!!! ostatnio skończyłam czytać tą książkę i jestem pod jej ogromnym wrażeniem, teraz mam zamiar obejrzeć film:) muszę koniecznie to przyrządzić;)
Autor
Bardzo lubię tą książkę, a do filmu wracałam wielokrotnie, więc bardzo polecam! 🙂 jeśli lubisz czytać, to zachęcam również do biografii Juli Child i oczywiście gotowania wg jej przepisów 🙂
Nooo to chyba dzisiaj mam już obiad! 🙂 Dzięki Marta! 😉
Autor
O to zazdroszczę takiego obiadku:D
Musze koniecznie sie wziac za to danie. Rowniez podobnie jak ty chcialam je zrobic po obejrzeniu filmu i przeczytaniu ksiazki 🙂
Autor
Polecam:) uwielbiam zarówno film, książkę jak i danie:) szkoda, że nie mam tyle cierpliwości, aby częściej je przygotowywać…
Dane naprawdę smaczne. A tak mało jest przepisów na dania z wołowiny
Autor
To prawda, teraz raczej w modzie jest szybka kuchnia 🙂