Site icon marta-gotuje.pl

Błyskawiczny tort z ciasta francuskiego

Jest to chyba najszybszy i najprostszy torcik jaki możemy przygotować ; ) Pomysł znaleziony tutaj. Smaczny i lekki można dodać więcej ulubionych dodatków, lecz nasza wersja była wystarczająca : )


Składniki:

Prostokątny płat ciasta francuskiego złożyć na pół i delikatnie rozwałkować żeby powstało koło. Tak samo postąpić z drugim opakowaniem, przy czym koło dodatkowo przekroić na trójkąty i posmarować rozbełtanym jajkiem.  Tak przygotowane ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec przez ok 20 min do zarumienienia się ciasta. Dodatkowo pełne koło, które będzie stanowiło spód ciasta można obciążyć np. spodem od tortownicy, aby ciasto nam za bardzo nie wyrosło, jeśli tego nie zrobimy wystarczy później delikatnie przebić wyrośnięte ciasto, aby trochę opadło.

Truskawki pokroić w drobną kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wymieszać. Na podpieczony spód ciasta francuskiego wyłożyć truskawki, następnie bitą śmietanę i trójkąty z ciasta francuskiego. Przechowywać w lodówce.

Smacznego : )


Exit mobile version