Jest to chyba najszybszy i najprostszy torcik jaki możemy przygotować ; ) Pomysł znaleziony tutaj. Smaczny i lekki można dodać więcej ulubionych dodatków, lecz nasza wersja była wystarczająca : )
- 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)
- 1 jajko
- 330 g śmietany kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodką bitą śmietanę)
- 250 g truskawek
Prostokątny płat ciasta francuskiego złożyć na pół i delikatnie rozwałkować żeby powstało koło. Tak samo postąpić z drugim opakowaniem, przy czym koło dodatkowo przekroić na trójkąty i posmarować rozbełtanym jajkiem. Tak przygotowane ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec przez ok 20 min do zarumienienia się ciasta. Dodatkowo pełne koło, które będzie stanowiło spód ciasta można obciążyć np. spodem od tortownicy, aby ciasto nam za bardzo nie wyrosło, jeśli tego nie zrobimy wystarczy później delikatnie przebić wyrośnięte ciasto, aby trochę opadło.
Truskawki pokroić w drobną kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wymieszać. Na podpieczony spód ciasta francuskiego wyłożyć truskawki, następnie bitą śmietanę i trójkąty z ciasta francuskiego. Przechowywać w lodówce.
Smacznego : )
Po prostu wow! 🙂
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, super pomysł!
Interesujący przepis 🙂 Nie lubię tradycyjnych tortów z tymi wszystkimi kremami itp., a ten jest myślę idealny dla mnie.
Autor
Wiosną i latem również preferuję torty na bazie bitej śmietany 🙂
wygląda obłędnie!! ;D
Świetnie wygląda:)
Kurcze blade, u Ciebie wyglada pieknie, a moj wyszedl lekko nieforemny;/ Ale tak juz mamm z ciastem francuskim, jakos sie nie mzoemy dogadac;/ Na szczescie byl pyszny, wiec nikt nie narzekal 🙂
Autor
Może coś w tym jest, że każdy ma rękę do czegoś innego, ja nie mogę się dogadać z biszkoptami i zawsze drżę, czy wyjdzie, a za to francuskie ciasto traktuję jako pewnik 🙂
A właśnie w Lidlu truskawki w promocji..