Błyskawiczny sernik z sera z wiaderka

Prosty sernik z sera z wiaderka. Pyszny i wykwintny! Obłędnie smakuje i jest bardzo łatwy do przygotowania. Zawsze się udaje, jest puszysty, idealny na każdą okazję. Polecam!!!

Sernik z sera z wiaderka

Szybki sernik z sera z wiaderka

Spód (tortownica 21 cm):

  • 55 g roztopionego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 45 g cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 C (góra-dół).

Jak zrobić sernik

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
  • 275 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 150 g cukru
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Przelać na przestudzony spód i piec w 180° C (góra-dół) przez 60 minut. Studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!

Sernik z sera z wiaderka – film

.
Szybki sernik z twarogu z wiaderka
Szybki sernik z twarogu z wiaderka

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie

Pozostałe: przepis na sernik.

Komentarzy: 10

  1. Aga
    25 października 2024 / 19:21

    Cudowny sernik ❤️

    • Marta
      Autor
      27 października 2024 / 15:10

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Kasia
    25 października 2024 / 21:45

    Czy zamiast mąki mogę dać budyń? 😊

    • Marta
      Autor
      27 października 2024 / 15:10

      Tak 🙂

  3. Maria
    2 listopada 2024 / 12:46

    Sernik rewelacja!!! Żeby był jeszcze szybszy pominęłam spód a na górę dałam polewę 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2024 / 15:03

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  4. MJK
    6 listopada 2024 / 12:27

    Dzień dobry, czy sernik pieczemy z termoobiegiem czy bez?:) pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2024 / 0:24

      Dzień dobry, bez termoobiegu z górną i dolną grzałką 🙂

  5. Marcin
    11 listopada 2024 / 0:20

    Sernik jest przepyszny i bardzo szybko można go przygotować. Polecam

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2024 / 1:01

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 2 =