Prosty sernik z sera z wiaderka. Pyszny i wykwintny! Obłędnie smakuje i jest bardzo łatwy do przygotowania. Zawsze się udaje, jest puszysty, idealny na każdą okazję. Polecam!!!
Szybki sernik z sera z wiaderka
Spód (tortownica 21 cm):
- 55 g roztopionego masła
- 100 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 45 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 C (góra-dół).
Jak zrobić sernik
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
- 275 g kwaśnej śmietany 18 %
- 4 jajka (wielkość L)
- 150 g cukru
- 40 g skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Przelać na przestudzony spód i piec w 180° C (góra-dół) przez 60 minut. Studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!
Sernik z sera z wiaderka – film
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie
Pozostałe: przepis na sernik.
Cudowny sernik ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Czy zamiast mąki mogę dać budyń? 😊
Autor
Tak 🙂
Sernik rewelacja!!! Żeby był jeszcze szybszy pominęłam spód a na górę dałam polewę 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Dzień dobry, czy sernik pieczemy z termoobiegiem czy bez?:) pozdrawiam.
Autor
Dzień dobry, bez termoobiegu z górną i dolną grzałką 🙂
Sernik jest przepyszny i bardzo szybko można go przygotować. Polecam
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂