Site icon marta-gotuje.pl

Blondies z malinami

Bardzo lubię ciężkie i wilgotne, czekoladowe ciasta zwłaszcza z dodatkiem owoców ; ) Zazwyczaj przygotowuję klasyczne brownies, ale tym razem skusiła mnie jasna wersja z białą czekoladą. Nie od dziś wiadomo, że biała czekolada i maliny to duet idealny! Blondies jest lżejsze i delikatniejsze od ciemnego odpowiednika i moim zdaniem czekolada nie jest aż tak mocno wyczuwalna. Ciasto jest przepyszne i błyskawiczne do przygotowania. Polecam!!!


Składniki (blacha o wymiarach 20×20 cm):

Masło rozpuścić wraz z czekoladą na niewielkim ogniu. Jajka ubić wraz z cukrem, na jasną puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać mikserem, dodać masę maślano-czekoladową. Ponownie zmiksować, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu dodać maliny (można delikatnie docisnąć, w przypadku malin mrożonych nie ma potrzeby ich wcześniej rozmrażać). Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i piec przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu trzymać w formie przez 5 min., a następnie studzić na kratce. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )



Exit mobile version