Jedno z najprostszych i najbardziej popularnych ciast, czyli biszkopt. Dzisiaj chciałabym Was jednak zaskoczyć jego jesienną wersją z jabłkami i orzechami dodatkowo przygotowaną bez użycia piekarnika! : ) Biszkopt z jabłkami to idealny pomysł na ciasto z patelni. Polecam!!!
- 2 jajka (wielkość L)
- 35 g cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 25 g mąki pszennej
- 1 jabłko + szczypta cynamonu
- garść orzechów włoskich
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Przelać do ubitych białek, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmiksować na najniższych obrotach miksera lub delikatnie wymieszać szpatułką. Patelnię rozgrzać, delikatnie wysmarować olejem i przełożyć biszkoptową masę. Jabłko obrać, pokroić w plasterki, delikatnie docisnąć do biszkoptowej masy. Całość smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż całość się zetnie. Udekorować posiekanymi orzechami. Podawać z syropem klonowym.
Smacznego!
Kochani przypominam Wam również o trwającym konkursie #prostozpatelni z marką Florina. Zaskoczcie jury swoim popisowym daniem z patelni i zawalczcie o bony na zakupy w sklepach NELA. Powodzenia!