Site icon marta-gotuje.pl

Bigos

bigos przepis

To mój pierwszy bigos przyrządzony samodzielnie, po raz kolejny z przepisu mojej mamy,  który uwielbiam. Zawsze zastanawiałam się dlaczego mama robi takie duże porcje, ale teraz wiem, że mniejszych się po prostu nie opłaca, bigos znika błyskawicznie : ) Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto, bo lepszego bigosu nigdy nie jadłam!

Bigos przepis

Składniki na bardzo duży garnek (ok. 7 l) :

Z surowego boczku wykrawamy „żeberka” i opiekamy z dwóch stron do zarumienienia. Następnie kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy w brytfannie.

Kiełbasę zwyczajną również kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką i podsmażamy w oddzielnym naczyniu.

Mięso pokroić w kostkę oprószyć pieprzem, papryką, majerankiem oraz delikatnie estragonem i cząbrem (można również dodać bazylię, oregano, tymianek lub zioła prowansalskie), podsmażyć również w oddzielnym naczyniu.

Pieczarki obrać, podsmażyć, na końcu doprawić solą i pieprzem.

Mięso, boczek, kiełbasę i pieczarki przełożyć do garnka z kapustą kiszoną (jeśli jest zbyt kwaśna można ją wcześniej wymoczyć). Dodać trochę wody, garstkę ziela angielskiego, 6-7 liści laurowych oraz pieprz w kulkach i gotować na małym gazie.

W innym garnku zagotować białą kapustę startą na tarce lub posiekaną w drobne paski. Po zagotowaniu przełożyć do kapusty kiszonej wraz z mięsnymi dodatkami i gotować na małym gazie, aby smaki się przegryzły.

Najlepiej następnego dnia ponownie podgotować i dodać 4 słoiki koncentratu pomidorowego.

Smacznego!

Exit mobile version