Niezawodny przepis na bezy! Pomimo wielu podejść nigdy mi się nie udawały, a jednak wszystko jest możliwe. Beziki wychodzą chrupkie z zewnątrz i ciągnące w środku… Mniam!
Składniki:
- 4 białka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, aż będą sztywne (ok. 3 min). Następnie dodać ocet winny i mąkę i ubijać ok. 1 minuty.
Wykładać bezy łyżką lub szprycą, na wyłożonej papierem do pieczenia, blaszce.
Piekarnik nagrzać do temp. 150 C. Następnie zmniejszyć do 140 C, włożyć bezy i piec ok. 45 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Powinny być kruche z zewnątrz i ciągnące w środku.
Smacznego : )
Dodaję do listy zakupów ocet winny i już nie będę musiała „marnować” białek lub serwować przymusowej jajecznicy:)