Bezowe choinki to świetny pomysł na świąteczną przekąskę zwłaszcza dla najmłodszych, którzy nie zawsze przepadają za makowcami i tradycyjnymi sernikami : ) Pięknie prezentują się na stole, a do tego są pyszne. Polecam!!!
Składniki (16 sztuk):
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru *
- szczypta soli
- barwnik spożywczy np. zielony
- opcjonalnie cukrowa posypka do dekoracji
- patyczki do szaszłyków
*Jeśli potrzebujecie zmniejszyć lub zwiększyć ilość choinek należy pamiętać, że na 1 białko przypada 50 g cukru.
Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować kilka minut do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać barwnik spożywczy, zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać choinki. Udekorować. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez ok. 90-100 minut, a następnie studzić w zamkniętym piekarniku. Przed podaniem delikatnie nadziać na patyczki od szaszłyków.
Smacznego!