Bezowe choinki

Bezowe choinki to świetny pomysł na świąteczną przekąskę zwłaszcza dla najmłodszych, którzy nie zawsze przepadają za makowcami i tradycyjnymi sernikami : ) Pięknie prezentują się na stole, a do tego są pyszne. Polecam!!!

Składniki (16 sztuk):

  • 4 białka 
  • 200 g drobnego cukru *
  • szczypta soli
  • barwnik spożywczy np. zielony
  • opcjonalnie cukrowa posypka do dekoracji
  • patyczki do szaszłyków

*Jeśli potrzebujecie zmniejszyć lub zwiększyć ilość choinek należy pamiętać, że na 1 białko przypada 50 g cukru.  

Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować kilka minut do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać barwnik spożywczy, zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać choinki. Udekorować. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez ok. 90-100 minut, a następnie studzić w zamkniętym piekarniku. Przed podaniem delikatnie nadziać na patyczki od szaszłyków. 

Smacznego!

Komentarzy: 12

  1. Alina
    12 grudnia 2018 / 17:22

    Piękne! kocham bezy 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2018 / 23:59

      Dziękuję i w takim razie jeszcze bardziej polecam 😉

  2. Ania
    12 grudnia 2018 / 23:11

    Super zrobię dla dzieciaczków ❤️

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2018 / 0:00

      Daj znać jak posmakowały 🙂

  3. Majka
    13 grudnia 2018 / 10:47

    Moje dzieciaki uwielbiają. Jak zostaje mi białko to zawsze robimy. Te są cudowne 😍

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2018 / 23:00

      U nas też jak białka zostają to zawsze na bezy przerabiamy 😀

  4. Olga
    13 grudnia 2018 / 15:11

    Pyszne i robią wrażenie! zrobiłam pastelowe i córka początkowo nie chciała jeść tak jej się podobały 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2018 / 23:00

      Cieszę się bardzo 🙂 Pastelowe musiały wyglądać pięknie 🙂

  5. Jagoda
    7 grudnia 2019 / 16:41

    A można ich piec od razu z patyczkami? 😁

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:46

      Można, ale żeby się nie spaliły trzeba je wcześniej namoczyć 🙂

  6. Betka
    14 grudnia 2019 / 16:47

    Na jaką ilość choinek wystarczą podane przez Panią proporcje? 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2019 / 0:19

      Tak jak opisałam w przepisie – 16 sztuk 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 − 3 =