Site icon marta-gotuje.pl

Bezglutenowe ciasto kokosowe

Jest to chyba jedno z najprostszych i najszybszych ciast jakie możecie upiec! Sprawdza się w sytuacji, gdy goście dzwonią, że będą za 30 minut : ) Ciasto przypomina mi trochę formę batoników, więc bez problemu możemy zapakować je na deser poza domem ; ) Do tego jest pyszne i bezglutenowe. Przepis pochodzi z książki „Nakarm mnie” B.Grangera. Proporcje trochę zmodyfikowałam, ale i tak jest kusząco słodkie ; ). Polecam!!!



Składniki (forma o wymiarach 20×30 cm):

  • 90 g masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 30 g brązowego cukru
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 120 g gorzkiej czekolady

Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane jajka, przestudzone masło i wymieszać. Gorzką czekoladę posiekać w mniejszą kostkę. Dodać do kokosowej masy, wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 20 minut, do czasu aż stwardnieje. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na 5 minut, a następnie pokroić na kawałki i studzić na kratce.

Smacznego : )



Exit mobile version