Jest to chyba jedno z najprostszych i najszybszych ciast jakie możecie upiec! Sprawdza się w sytuacji, gdy goście dzwonią, że będą za 30 minut : ) Ciasto przypomina mi trochę formę batoników, więc bez problemu możemy zapakować je na deser poza domem ; ) Do tego jest pyszne i bezglutenowe. Przepis pochodzi z książki „Nakarm mnie” B.Grangera. Proporcje trochę zmodyfikowałam, ale i tak jest kusząco słodkie ; ). Polecam!!!
Składniki (forma o wymiarach 20×30 cm):
- 90 g masła
- 250 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 30 g brązowego cukru
- 2 jajka (wielkość L)
- 120 g gorzkiej czekolady
Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane jajka, przestudzone masło i wymieszać. Gorzką czekoladę posiekać w mniejszą kostkę. Dodać do kokosowej masy, wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 20 minut, do czasu aż stwardnieje. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na 5 minut, a następnie pokroić na kawałki i studzić na kratce.
Smacznego : )
Dostałam ostatnio mnóstwo kokosowych wiórek, więc bardzo chętnie je zrobię :)) Może nawet dziś!
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Dokładnie! Ten przepis spadł mi jak z nieba!
Autor
Bardzo się cieszę, że się przyda 🙂 Smacznego!
Fajne. A nie kruszy się?
Autor
Jak wyjadałam jeszcze ciepłe to trochę tak… później lepiej się „zlepiło” ; )
Wygląda obłędnie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂
Chętnie wypróbuję, bo mam pod ręką wszystkie składniki 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Super, właśnie szukłam czegoś bez glutenu, ale z wyrazem a nie jak to jest przeważnie bez smaku…! dzięki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, daj znać jak smakowało 🙂
świetny pomysł na szybkie ciacho 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam takie błyskawiczne ciasta, bo zawsze mam stresa jak ktoś bez zapowiedzi się zjawia, a u mnie pustki 😉
Autor
Mam to samo… 😉
Wygląda smakowicie 🙂
Autor
Zapewniam, że tak właśnie smakuje 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂
Bardzo smaczne, dziękujemy za przepis
Autor
Bardzo proszę 🙂
Pyszne!
Autor
Dziękuję 🙂
świetny przepis, mam uczulenie na gluten, bardzo mi Pani pomogła
Autor
Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc 🙂
Pyszne i w końcu mogę zjeść cos dobrego przy mojej nietolerancji na gluten!!!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Witam, Marto, zrobiłam to ciasto, ale po upieczeniu rozsypuje mi się. Jaki błąd popełniłam? Pozdrawiam
Autor
Witam 🙂 mi niektóre wiórki też delikatnie odpadały, ale całość zachowywała konsystencję dość zwartą 😉 Jak rozumiem u Ciebie zupełnie kruszyła się w dłoniach? Czy po podanym czasie pieczenia Twoje ciasto stwardniało? piekarniki niestety różnie grzeją i pomimo tych samych ustawień czasem trzeba np. piec trochę dłużej/krócej…
No nie mogę się na to ciasto napatrzeć!!! Koniecznie je przerabiam na Fodmap i wrzucam do mojego jadłospisu!!
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Och szukałam ostatnio takiego ciasta – proste i bez glutenu! Na pewno wykorzystam przepis w najbliższy weekend, ponieważ spodziewam się gości 🙂
Autor
Polecam, jest pyszne 🙂
O matko! trafiłam na ten przepis dopiero teraz. Robię je już drugi raz w tym tygodniu. Pierwsze zniknęło w zastraszającym tempie 🙂 Pycha
ps za drugim razem dałam mniej cukru (u mnie w całości brązowy), bo było dla mnie ciut za słodkie…
Autor
Super, ogromnie się cieszę 🙂 kolejnym razem na pewno wypróbuję z mniejszą ilością cukru 🙂
Pyszne 🙂 u nas funckjonuje już jako batoniki pokrojone i schowane do szafki na czarną godzinę 🙂
Autor
Super, dobry pomysł z zapasami 🙂
Wspaniałe ciasto dzięki 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakuje, pozdrawiam 🙂