Fenomenalna Beza Pavlova, która zawsze wychodzi. Idealnie chrupiąca beza z zewnątrz, a w środku rozpływającą się w ustach pianka. Całość dopełnia bita śmietana i owoce, które możemy dowolnie wymieniać w zależności od sezonu i ulubionych smaków. Deser idealny na letnie przyjęcia. Polecam!!!
Beza Pavlova – przepis, który zawsze się udaje
Składniki:
- 6 białek (temp. pokojowa)
- 300 g cukru (najlepiej drobnego)
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku odrysować okrąg o średnicy 26 cm (lub mniejszej, jeśli chcemy, aby nasza beza była wyższa). Przełożyć bezową masę, boki podnieść łyżką od dołu ku górze, dzięki czemu beza uzyska ładny kształt i w środku utworzy się małe wgłębienie, do wypełnienia kremem i owocami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez 3 godziny, wyłączyć i pozostawić do ostudzenia w piekarniku.
Dodatkowo:
- 250 g śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 400 g świeżych owoców np. maliny i truskawki
Śmietankę ubić mikserem na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Przełożyć na przygotowaną bezę, udekorować owocami.
Smacznego!
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂
Zajrzyjcie również na pozostałe przepisy na tradycyjne ciasta oraz mój Instagram .