Lniane batoniki to idealna zdrowa przekąska. Podstawą jest siemię lniane, a dodatki zależą wyłącznie od naszych upodobań. Bardzo lubimy cieniutkie i mocno wypieczone, bo są wtedy wyjątkowo chrupiące. Świetnie pasują do koktajlu, kefiru itp . Za to w grubszej wersji przypominają lniany chlebek. Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 4 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka maku
- garść żurawiny suszonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
Uwaga! Do batoników pasują również suszone śliwki, orzechy, rodzynki, pestki dyni itd. w dowolnych proporcjach. Podstawą zawsze jest siemię lniane.
Siemię lniane i nasiona chia zalać szklanką wody. Odstawić na 30 min do napęcznienia. Dodać pozostałe składniki ,wymieszać i cienką warstwę rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 130°C (termoobieg). Po upieczeniu, jeszcze ciepłe porcjować ostrym nożem,wystudzić. Przechowywać w puszce lub pojemniku.
Smacznego!
Inspiracja IG Onijka