Site icon marta-gotuje.pl

Batoniki z siemienia lnianego

Lniane batoniki to idealna zdrowa przekąska. Podstawą jest siemię lniane, a dodatki zależą wyłącznie od naszych upodobań. Bardzo lubimy cieniutkie i mocno wypieczone, bo są wtedy wyjątkowo chrupiące. Świetnie pasują do koktajlu, kefiru itp . Za to w grubszej wersji przypominają lniany chlebek. Polecam!

Składniki:

Uwaga! Do batoników pasują również suszone śliwki, orzechy, rodzynki, pestki dyni itd. w dowolnych proporcjach. Podstawą zawsze jest siemię lniane.

Siemię lniane i nasiona chia zalać szklanką wody. Odstawić na 30 min do napęcznienia. Dodać pozostałe składniki ,wymieszać i cienką warstwę rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 130°C (termoobieg). Po upieczeniu, jeszcze ciepłe porcjować ostrym nożem,wystudzić. Przechowywać w puszce lub pojemniku. 

Smacznego!

Inspiracja IG Onijka

Exit mobile version