Batoniki z siemienia lnianego

Lniane batoniki to idealna zdrowa przekąska. Podstawą jest siemię lniane, a dodatki zależą wyłącznie od naszych upodobań. Bardzo lubimy cieniutkie i mocno wypieczone, bo są wtedy wyjątkowo chrupiące. Świetnie pasują do koktajlu, kefiru itp . Za to w grubszej wersji przypominają lniany chlebek. Polecam!

Batoniki z siemienia lnianego

Składniki:

  • 1 szklanka siemienia lnianego 
  • 4 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki nasion słonecznika 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 1 łyżka maku
  • garść żurawiny suszonej
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki miodu 

Uwaga! Do batoników pasują również suszone śliwki, orzechy, rodzynki, pestki dyni itd. w dowolnych proporcjach. Podstawą zawsze jest siemię lniane.

Siemię lniane i nasiona chia zalać szklanką wody. Odstawić na 30 min do napęcznienia. Dodać pozostałe składniki ,wymieszać i cienką warstwę rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 130°C (termoobieg). Po upieczeniu, jeszcze ciepłe porcjować ostrym nożem,wystudzić. Przechowywać w puszce lub pojemniku. 

Smacznego!

Inspiracja IG Onijka

Komentarzy: 18

  1. Misia
    13 lutego 2019 / 12:59

    Pysznie wyglądają i takie łatwe 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:42

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  2. Majka
    13 lutego 2019 / 14:56

    Ekstra 😍

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:42

      Dziękuję 🙂

      • Majka
        26 lutego 2019 / 18:55

        Rewelacyjna przekąska 👍

        • Marta
          Autor
          27 lutego 2019 / 23:59

          Super, że posmakowało 🙂

          • Teresa
            7 czerwca 2022 / 18:23

            Ile w tych batonikach węglowodanów???

          • Marta
            Autor
            9 czerwca 2022 / 0:40

            Niestety nie wiem 🙁

  3. Asia
    13 lutego 2019 / 17:02

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:42

      🙂 🙂 🙂

  4. ROZ
    13 lutego 2019 / 19:03

    SUPER POLECAM 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:42

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  5. Kasia
    1 marca 2019 / 12:16

    Rewelacyjnie smakują super do chrupania w pracy 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:49

      Dokładnie 🙂

  6. 14 listopada 2019 / 20:28

    Nie jestem jakąś wielką entuzjastką medycyny naturalnej, ale – siemię lniane to produkt, który wykorzystuję na bieżąco w kuchni, gdyż doskonale wpływa na pracę układu trawiennego i… urodę! Stosuję również siemię w formie maseczki na włosy, ale… zdecydowanie lepiej siemię działa od wewnątrz. Niestety jego smak… niekoniecznie mi pasuje.

    Natomiast Twój przepis (dzisiaj skorzystałam po raz pierwszy) sprawia, że… będę ochoczo sięgać po siemię. Naprawdę pyszne, zdrowe batoniki, które na stałe zagoszczą w moim menu. Wielkie dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2019 / 15:15

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  7. Teresa
    7 czerwca 2022 / 18:25

    Ile jest węglowodanów

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:41

      Niestety nie wiem, nie liczyłam 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 10 =