Barszcz ukraiński to jedno z tych dań, które w każdym domu przygotowuje się inaczej : ) W moich rodzinnych stronach przepis różni się nawet w zależności od pory roku. W świątecznej wersji, aby smak był bardziej dostojny, obowiązkowo gotujemy go z dodatkiem suszonych grzybów, a naszym ulubionym dodatkiem niezmiennie jest biała fasolka. Przed Świętami zapewne nie macie głowy i czasu do przygotowania buraczanego zakwasu, dlatego dziś proponuję Wam wersję błyskawiczną, która jest równie smaczna : )
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- por
- mały seler
- 1 cebula
- 3 suszone grzyby
- kawałek kapusty
- 3 duże ziemniaki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- koncentrat barszczu Krakus
- sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do dużego garnka z białą częścią pora i zalać dwoma litrami wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach i gotować do miękkości warzyw. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do bulionu wraz z suszonymi grzybami. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości ziemniaków. Następnie dodać odsączoną i wypłukaną fasolę, koncentrat pomidorowy i koncentrat barszczu Krakus. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec posypać majerankiem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Krakus
Przepięknie 🙂 super patent z suszonymi grzybami 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mniam i jak świątecznie ❤️❤️❤️
Autor
Miło mi, że się podoba 🙂
O zupełnie jak u mnie :)))) ale nie dodaję fasoli tylko soczewicę i nie próbowałam bez zakwasu :)))
Autor
O, a ja z soczewicą jeszcze nie próbowałam 😉
Będę robić proszę trzymać za mnie kciuki…
Autor
Trzymam kciuki, na pewno się uda 🙂
Pycha 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Piękne zdjęcia ☺️ Masz rację, istnieje wiele pomysłów na barszcz ukraiński. Dawno nie robiłam 😋
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Wigilia sprzyja barszczowym klimatom 😉
Super bardzo klimatycznie 🙂
Autor
Dziękuję, miło mi, że się podoba 🙂
Pięknie może to dziwne ale w życiu nie jadłam barszczu ukraińskiego 🙂
Autor
Dziękuję i to super okazja, aby wypróbować 🙂
Mniam mniam
Autor
🙂 🙂 🙂
Super robię bardzo podobnie ale mimo że razem z Mamą robimy „tak samo” to i tak inaczej wychodzi 😉
Autor
U nas tak samo 😀 tysiące razy widziałam jak robi coś moja Mama, a u mnie zawsze smak inny 😉
To mam już nową inspirację na Święta 🙂
Autor
Super 🙂
Pyszny 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Jak dla mnie super 🙂 nie miałam fasoli ale żeby był bardziej treściwy dołożyłam kaszę bulgur i to był strzał w dyszkę 🙂
Autor
Super pomysł 🙂
Bardzo smaczny rodzinka zadowolona 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pięknie i barszczyk na pewno jest pyszny 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Barszczyk pyszny i nie tylko na święta 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Dzis robie. Zatesknilam za polska kuchnia, mieszkam we Wloszech. Nie ma tu barszczu czerwonego, ale na szczescie przywiozlam sobie taki gotowy krakusa wracajac po swietach spedzonych w Polsce. Zmieniam tylko grzyby – dalam mrozone, wladnorecznie zbierane ostatniej jesieni, zblanszowane i mrozone w maych porcjach. A, i kawalek mieska dalam do rosolu, takie tam resztki szynki (surowej) co na gulasz by za malo bylo. Gotuje sie w malej ilosci wody, fasola juz wyplukana czeka, na koniec barszcz dodam. Bedzie pycha…!!!
Autor
Super 🙂 Cieszę się, że przepis się przydał na przypomnienie polskiej kuchni i trochę zazdroszczę włoskich pyszności na co dzień 😉