Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to jedno z tych dań, które w każdym domu przygotowuje się inaczej : ) W moich rodzinnych stronach przepis różni się nawet w zależności od pory roku. W świątecznej wersji, aby smak był bardziej dostojny, obowiązkowo gotujemy go z dodatkiem suszonych grzybów, a naszym ulubionym dodatkiem niezmiennie jest biała fasolka. Przed Świętami zapewne nie macie głowy i czasu do przygotowania buraczanego zakwasu, dlatego dziś proponuję Wam wersję błyskawiczną, która jest równie smaczna : )


barszcz ukraiński
Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • mały seler
  • 1 cebula
  • 3 suszone grzyby
  • kawałek kapusty
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • koncentrat barszczu Krakus
  • sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do dużego garnka z białą częścią pora i zalać dwoma litrami wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach i gotować do miękkości warzyw.  Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do bulionu wraz z suszonymi grzybami. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości ziemniaków. Następnie dodać odsączoną i wypłukaną fasolę, koncentrat pomidorowy i koncentrat barszczu Krakus. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec posypać majerankiem.

Smacznego!


koncentrat barszczu krakus
 

Korzystając z koncentratu Krakus, barszcz przygotujecie naprawdę błyskawicznie, a dla bardzo zabieganych Krakus przygotował również gotowy barszcz, który wystarczy tylko podgrzać : )
 


barszcz z koncentratu
 


barszcz z koncentratem
 


Krakus barszcz opinie
 


Świąteczny barszcz przepis

*Wpis powstał przy współpracy z Krakus

Komentarzy: 34

  1. Aneta
    5 grudnia 2017 / 10:50

    Przepięknie 🙂 super patent z suszonymi grzybami 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:29

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Dorota
    5 grudnia 2017 / 11:37

    Mniam i jak świątecznie ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:30

      Miło mi, że się podoba 🙂

  3. Edyta
    5 grudnia 2017 / 11:42

    O zupełnie jak u mnie :)))) ale nie dodaję fasoli tylko soczewicę i nie próbowałam bez zakwasu :)))

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:30

      O, a ja z soczewicą jeszcze nie próbowałam 😉

  4. Aga
    5 grudnia 2017 / 12:20

    Będę robić proszę trzymać za mnie kciuki…

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:30

      Trzymam kciuki, na pewno się uda 🙂

  5. Nina
    5 grudnia 2017 / 13:17

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:30

      Dziękuję 🙂

  6. Majka
    5 grudnia 2017 / 14:32

    Piękne zdjęcia ☺️ Masz rację, istnieje wiele pomysłów na barszcz ukraiński. Dawno nie robiłam 😋

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:31

      Bardzo dziękuję 🙂 Wigilia sprzyja barszczowym klimatom 😉

  7. Isia
    5 grudnia 2017 / 14:38

    Super bardzo klimatycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:31

      Dziękuję, miło mi, że się podoba 🙂

  8. Karo
    5 grudnia 2017 / 18:10

    Pięknie może to dziwne ale w życiu nie jadłam barszczu ukraińskiego 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:32

      Dziękuję i to super okazja, aby wypróbować 🙂

  9. Doti
    5 grudnia 2017 / 20:17

    Mniam mniam

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:32

      🙂 🙂 🙂

  10. Dominika89
    5 grudnia 2017 / 22:08

    Super robię bardzo podobnie ale mimo że razem z Mamą robimy „tak samo” to i tak inaczej wychodzi 😉

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:33

      U nas tak samo 😀 tysiące razy widziałam jak robi coś moja Mama, a u mnie zawsze smak inny 😉

  11. Malwina
    6 grudnia 2017 / 12:24

    To mam już nową inspirację na Święta 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2017 / 23:33

      Super 🙂

  12. Doti
    8 grudnia 2017 / 13:50

    Pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2017 / 19:25

      Miło mi, że posmakował 🙂

  13. Zuza
    10 grudnia 2017 / 22:07

    Jak dla mnie super 🙂 nie miałam fasoli ale żeby był bardziej treściwy dołożyłam kaszę bulgur i to był strzał w dyszkę 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2017 / 11:15

      Super pomysł 🙂

  14. Klara
    15 grudnia 2017 / 10:50

    Bardzo smaczny rodzinka zadowolona 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2017 / 11:14

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Dulka
    17 grudnia 2017 / 13:51

    Pięknie i barszczyk na pewno jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:30

      Bardzo dziękuję 🙂

  16. Edyta
    10 stycznia 2018 / 23:45

    Barszczyk pyszny i nie tylko na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2018 / 1:13

      Super, że posmakował 🙂

  17. Joanna Wachowicz
    22 lutego 2018 / 11:55

    Dzis robie. Zatesknilam za polska kuchnia, mieszkam we Wloszech. Nie ma tu barszczu czerwonego, ale na szczescie przywiozlam sobie taki gotowy krakusa wracajac po swietach spedzonych w Polsce. Zmieniam tylko grzyby – dalam mrozone, wladnorecznie zbierane ostatniej jesieni, zblanszowane i mrozone w maych porcjach. A, i kawalek mieska dalam do rosolu, takie tam resztki szynki (surowej) co na gulasz by za malo bylo. Gotuje sie w malej ilosci wody, fasola juz wyplukana czeka, na koniec barszcz dodam. Bedzie pycha…!!!

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:15

      Super 🙂 Cieszę się, że przepis się przydał na przypomnienie polskiej kuchni i trochę zazdroszczę włoskich pyszności na co dzień 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 21 =