Bananowe racuszki

Bananowe racuszki z owocami to idealny początek dnia : ) Super pyszne i super zdrowe. Błyskawiczne do przygotowania, więc stanowią idealne śniadanie, czy przekąskę dla dzieci, które „padają z głodu” i czekanie nie wchodzi w grę : ) Świetnie sprawdzą się również jako posiłek protreningowy. Bazę ciasta stanowi banan, jajko i mąką ryżowa, a dodatki zależą od naszych preferencji, mogą to być dowolne owoce – nektarynka, brzoskwinia, jabłko, gruszka, śliwki, a także orzechy, czy np. gorzka czekolada. Polecam!!!

Bananowe placuszki

Składniki:

  • 1 banan (najlepiej mocno ciemny, dojrzały)
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżka mąki ryżowej z lekką górką
  • szczypta cynamonu
  • 1 nektarynka (opcjonalnie)

Banan rozgnieść widelcem, dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę, cynamon i nektarynkę (bez pestki, pokrojoną w kostkę). Smażyć na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, z obu stron na rumiany kolor.

Smacznego!

Bananowe racuszki

Komentarzy: 22

  1. Aga
    17 marca 2021 / 11:02

    Skąd ja to znam hah robię obiad a dzieciaki 15 min nie wytrzymają już takie głodne 🙂 Racuchy super wszystkie składniki są więc zrobimy na drugie śniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:50

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂

  2. Katarzyna
    17 marca 2021 / 12:44

    Czy placki wychodzą puszyste i wyrośnięte? Nie wiem co robię źle, ale próbowałam już wielu przepisów na placki bananowe i zawsze wychodzą płaskie i zakalcowate 🙁

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:52

      Wychodzą wyrośnięte, ale puszystych bym ich nie nazwała 🙂 Mają w sobie tak dużo owoców i jedynie trochę mąki ryżowej, więc nie mają jak złapać tej puszystości 🙂

  3. Marianna
    17 marca 2021 / 13:05

    Pycha!

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:52

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  4. Isia
    17 marca 2021 / 15:02

    Jutro robię 🙂 w końcu ten przejrzały banan się przyda 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:52

      Super 😀

  5. Majka
    17 marca 2021 / 19:59

    No to odkładamy kilka bananów, aby dojrzały. Tylko duże ilości placuszkòw wchodzą w grę 😀

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:54

      Polecam, robiąc z różnymi dodatkami nigdy się nie nudzą 🙂

  6. Lena
    20 marca 2021 / 12:41

    Rewelacja robiliśmy dziś na śniadanie, są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 13:00

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  7. Aleksandra
    21 marca 2021 / 14:43

    Robiłam dzisiaj na II śniadanie. Znikły w niesamowitym tempie, aż miło było patrzeć jak mój niejadek je z apetytem.🤩

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:07

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂

  8. Sz.
    26 maja 2021 / 10:21

    Przepyszne i robi się błyskawicznie 👌🏻

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 18:54

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  9. Krysia
    6 sierpnia 2021 / 10:21

    Pycha i samo zdrowie ❤️

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2021 / 14:28

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Agata
    21 marca 2022 / 9:12

    Przepyszne zrobiłam z jabłkiem 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2022 / 0:33

      Super, że posmakowały 🙂

  11. Iwona77
    2 października 2024 / 11:57

    Placuszki są super, banana nie czuć, więc łatwo przymycić dla dzieciaków, które go nie lubią 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2024 / 1:03

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 6 =