Błyskawiczne bananowe bułeczki zdominowały nasze drugie śniadania. Osobiście nie podchodzę do nich z ogromnym entuzjazmem, są smaczne, ale nie była to miłość od pierwszego kęsa, za to moje pociechy je uwielbiają! ; ) Zjadają je nawet zanim zdążą ostygnąć, często nie czekając nawet na jakiś dodatek do podania. Polecam zwłaszcza dla Maluszków : )
Składniki (ok 8 sztuk):
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (np. graham typ 1850)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Banany zblendować na gładką masę. Białko ubić na sztywną pianę, dodać żółtko i delikatnie zmiksować. Całość dodać do bananowego puree, wymieszać sylikonową szpatułką tylko do połączenia. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać. Uformowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto mocno się lepi, więc nie jest to łatwe, najlepiej pomóc sobie dwoma łyżkami). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut.
Smacznego!