Site icon marta-gotuje.pl

Bananowe bułeczki

Błyskawiczne bananowe bułeczki zdominowały nasze drugie śniadania. Osobiście nie podchodzę do nich z ogromnym entuzjazmem, są smaczne, ale nie była to miłość od pierwszego kęsa, za to moje pociechy je uwielbiają! ; ) Zjadają je nawet zanim zdążą ostygnąć, często nie czekając nawet na jakiś dodatek do podania. Polecam zwłaszcza dla Maluszków : )



Składniki (ok 8 sztuk):

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (np. graham typ 1850)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Banany zblendować na gładką masę. Białko ubić na sztywną pianę, dodać żółtko i delikatnie zmiksować. Całość dodać do bananowego puree, wymieszać sylikonową szpatułką tylko do połączenia. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać. Uformowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto mocno się lepi, więc nie jest to łatwe, najlepiej pomóc sobie dwoma łyżkami). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut.

Smacznego!












Inspiracja „Dieta bez diety”
Exit mobile version