Babka tiramisu – szybki przepis

Przepyszna babka tiramisu – prosta do przygotowania, idealnie pasuje do popołudniowej kawy : ) Dodatek serka mascarpone sprawia, że jest odpowiednio wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam!!!

Babka tiramisu przepis

Składniki (forma z kominkiem o średnicy 23 cm):

  • 250 g mascarpone 
  • 200 g cukru 
  • 3 jajka (wielkość L) 
  • 50 ml oleju słonecznikowego 
  • 250 g mąki
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 15 g zaparzonego espresso 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) 

Mascarpone zmiksować z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku, nadal ubijając. Wlać olej, krótko zmiksować. Dodać mąkę , proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części. Pierwszą zostawić białą . Do drugiej dodać ostudzone espresso i kawę rozpuszczalną, do trzeciej kakao. 
Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć część z kakao, wyrównać. Przełożyć część białą, wyrównać. Na wierzch przełożyć część kawową, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 30-35 minut, do suchego patyczka. Przestudzić i udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Babka tiramisu
Babka najlepszy przepis
Babka trzykolorowa

Film z przygotowania znajdziecie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania.

Przepis – źródło. Więcej inspiracji na babki znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 60

  1. Aga
    20 listopada 2022 / 11:26

    Cudo ❤️

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2022 / 14:27

      Dziękuję 🙂

  2. Małgosia
    20 listopada 2022 / 13:34

    Ile to jest 15g zaparzonego espresso?

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2022 / 14:28

      Trzeba odmierzyć 15 g na wadze kuchennej, niestety nie sprawdzałam w ml 🙂

    • Ela
      13 kwietnia 2023 / 10:54

      Babka w smaku jest b.smaczna mi wyszła trochę „zbita” co żle zrobiłam robiłam w termomiksie

      • Marta
        Autor
        20 kwietnia 2023 / 1:12

        Niestety nie korzystam z termomiksa 🙁

  3. Isia
    20 listopada 2022 / 14:23

    Super babka 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2022 / 14:28

      🙂 🙂 🙂

  4. Milena
    20 listopada 2022 / 15:19

    Ale to musi być pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2022 / 1:09

      Potwierdzam 😉

  5. Majka
    20 listopada 2022 / 18:13

    😍 Musi być pyszna 😍

    • Majka
      23 listopada 2022 / 17:47

      D O S K O N A Ł A ❤ 😋

      • Marta
        Autor
        24 listopada 2022 / 1:12

        Super, że posmakowała 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2022 / 1:09

      Oj tak, mocno polecam 🙂

  6. Hania
    20 listopada 2022 / 21:51

    Wspaniała 🙂 uwielbiam kawowe 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2022 / 1:12

      Super, że przypadła do gustu 🙂

  7. Asik
    21 listopada 2022 / 0:25

    Mniam ❤️

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2022 / 1:12

      🙂 🙂 🙂

  8. Siwa
    25 listopada 2022 / 0:44

    Przepyszna 😊

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2022 / 2:56

      Super, że posmakowała 🙂

  9. Marta
    1 grudnia 2022 / 11:59

    Co można dodać zamiast mascarpone?

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2022 / 2:02

      Ricotta lub ew. jogurt grecki, ale najlepiej pozostać przy serku 🙂

      • Malwina
        31 marca 2023 / 21:10

        A czy nie powinno sie ubic najpierw samych jaj? 🙂

        • Marta
          Autor
          2 kwietnia 2023 / 3:21

          Nie 🙂

  10. TwilightSparkle
    12 grudnia 2022 / 18:00

    Pyszna babka 🙂 Dałam mniej proszku do pieczenia, 2 łyżeczki, bo 16 g według mnie to trochę za dużo i bałam się, czy nie będzie zbytnio czuć proszku. Na 2 łyżeczkach proszku babka ładnie wyrosła. Do części kawowej dałam 5 łyżek zaparzonej kawy. Piekłam 40 minut. Szybkie i bezproblemowe ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2022 / 1:00

      Super, że posmakowała 🙂

  11. Natula77
    11 stycznia 2023 / 0:54

    Rewelacja!

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:54

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  12. Domi
    2 lutego 2023 / 15:19

    Pytanko czy można zamiast foremki do babki zrobić ciasto w małej tortownicy? jeśli tak to czy taki sam czas pieczenia i proporcje?

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2023 / 11:45

      Tak 🙂 jeśli wielkościowo foremka jest zbliżona to czas i proporcje bez zmian 🙂

  13. Nina
    8 lutego 2023 / 21:46

    Czy mascarpone ma byc z lodowki czy temperatura pokojowa

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2023 / 11:47

      Może być z lodówki 🙂

  14. Beata
    14 lutego 2023 / 17:24

    Robię już trzeci raz!
    Rodzina czeka 🤤

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2023 / 1:40

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  15. Kasia
    2 kwietnia 2023 / 16:09

    Ile dni utrzyma świeżość ? Jak upiekę w czwartek dotrwa do niedzieli 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2023 / 2:26

      Dotrwa, o ile wcześniej ktoś się nie skusi 😀

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2023 / 2:27

      Zaparzyć zwykłą, mieloną kawę w niewielkiej ilości wody i odmierzyć podane gramy 🙂

  16. Dorota
    3 kwietnia 2023 / 18:40

    Jak długo można przechowywać babkę?

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2023 / 11:21

      Ta długo zachowuje świeżość, więc nawet do 5 dni powinna być ok, dłużej nigdy nie próbowałam 🙂

  17. Paulina
    5 kwietnia 2023 / 12:03

    Czy można użyć oleju rzepakowego zamiast słonecznikowego?

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2023 / 22:32

      Tak 🙂

  18. Judyta
    7 kwietnia 2023 / 22:51

    Rewelacja rodzinka zachwycona tą babeczką 😊

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:08

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Monika
    9 kwietnia 2023 / 19:43

    Kurcze, a mi nie wyszła, nie wiem dlaczego. Baba majonezowa wyrosła jak szalona, a ta bardzo mizerna.No nic, wpadka wielkanocna 😆

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:11

      O to szkoda, mam nadzieję, że mimo, że nie wyrosła to smakowała 🙂 Może inna wielkość formy u Pani była?

      • Monika
        28 kwietnia 2023 / 18:45

        Najprawdopodobniej wina foremki, bo powiem szczerze, że nawet nie sprawdzałam. Kilka ciast z tej strony upiekłam i wszystkie wychodzą pyszne, więc nic się tak naprawdę nie stało i tak została zjedzona. 😆

        • Marta
          Autor
          29 kwietnia 2023 / 15:13

          Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

  20. Gigs
    16 czerwca 2023 / 20:35

    Babka rewelacja! Nie jest sucha, fajne połączenie smaków i szybkościowo można zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2023 / 15:02

      Bardzo mi miło, że smakowała, pozdrawiam 🙂

  21. Magda
    20 października 2023 / 18:23

    Rewelacja. Pyszna, wilgotna i pięknie wygląda. Ja dodałam jeszcze troszkę Amaretto. Polecam.

    • Marta
      Autor
      21 października 2023 / 9:13

      Bardzo się cieszę, że smakowała, super pomysł z dodatkiem likieru 🙂

  22. Monika Tomczyk
    24 marca 2024 / 8:48

    Dzień dobry, co jezeli nie mamy espresso?

    • Marta
      Autor
      25 marca 2024 / 1:04

      Dzień dobry, proszę dodać zwykłą, zaparzoną kawę 🙂

  23. Laura
    25 marca 2024 / 11:29

    Babka pyszna na wielkanoc powtórka 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2024 / 19:56

      Super, pozdrawiam 🙂

  24. Paula
    29 marca 2024 / 23:19

    Rewelacja dzięki za przepis

    • Marta
      Autor
      29 marca 2024 / 23:48

      Super, że przypadła do gustu 🙂

  25. Ala
    11 kwietnia 2024 / 17:44

    To odkrycie tegorocznych swiat 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2024 / 16:09

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 25 =