Przepyszna babka tiramisu – prosta do przygotowania, idealnie pasuje do popołudniowej kawy : ) Dodatek serka mascarpone sprawia, że jest odpowiednio wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam!!!
Składniki (forma z kominkiem o średnicy 23 cm):
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru
- 3 jajka (wielkość L)
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 250 g mąki
- 16 g proszku do pieczenia
- 10 g gorzkiego kakao
- 15 g zaparzonego espresso
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek)
Mascarpone zmiksować z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku, nadal ubijając. Wlać olej, krótko zmiksować. Dodać mąkę , proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części. Pierwszą zostawić białą . Do drugiej dodać ostudzone espresso i kawę rozpuszczalną, do trzeciej kakao.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć część z kakao, wyrównać. Przełożyć część białą, wyrównać. Na wierzch przełożyć część kawową, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 30-35 minut, do suchego patyczka. Przestudzić i udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Film z przygotowania znajdziecie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania.
Przepis – źródło. Więcej inspiracji na babki znajdziecie tutaj.
Cudo ❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Ile to jest 15g zaparzonego espresso?
Autor
Trzeba odmierzyć 15 g na wadze kuchennej, niestety nie sprawdzałam w ml 🙂
Babka w smaku jest b.smaczna mi wyszła trochę „zbita” co żle zrobiłam robiłam w termomiksie
Autor
Niestety nie korzystam z termomiksa 🙁
Super babka 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Ale to musi być pyszne 🙂
Autor
Potwierdzam 😉
😍 Musi być pyszna 😍
D O S K O N A Ł A ❤ 😋
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Autor
Oj tak, mocno polecam 🙂
Wspaniała 🙂 uwielbiam kawowe 🙂
Autor
Super, że przypadła do gustu 🙂
Mniam ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepyszna 😊
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Co można dodać zamiast mascarpone?
Autor
Ricotta lub ew. jogurt grecki, ale najlepiej pozostać przy serku 🙂
A czy nie powinno sie ubic najpierw samych jaj? 🙂
Autor
Nie 🙂
Pyszna babka 🙂 Dałam mniej proszku do pieczenia, 2 łyżeczki, bo 16 g według mnie to trochę za dużo i bałam się, czy nie będzie zbytnio czuć proszku. Na 2 łyżeczkach proszku babka ładnie wyrosła. Do części kawowej dałam 5 łyżek zaparzonej kawy. Piekłam 40 minut. Szybkie i bezproblemowe ciasto 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Rewelacja!
Autor
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Pytanko czy można zamiast foremki do babki zrobić ciasto w małej tortownicy? jeśli tak to czy taki sam czas pieczenia i proporcje?
Autor
Tak 🙂 jeśli wielkościowo foremka jest zbliżona to czas i proporcje bez zmian 🙂
Czy mascarpone ma byc z lodowki czy temperatura pokojowa
Autor
Może być z lodówki 🙂
Robię już trzeci raz!
Rodzina czeka 🤤
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Ile dni utrzyma świeżość ? Jak upiekę w czwartek dotrwa do niedzieli 🙂
Autor
Dotrwa, o ile wcześniej ktoś się nie skusi 😀
Nie mam ekspresu,to co zrobić zamiast express???
Autor
Zaparzyć zwykłą, mieloną kawę w niewielkiej ilości wody i odmierzyć podane gramy 🙂
Jak długo można przechowywać babkę?
Autor
Ta długo zachowuje świeżość, więc nawet do 5 dni powinna być ok, dłużej nigdy nie próbowałam 🙂
Czy można użyć oleju rzepakowego zamiast słonecznikowego?
Autor
Tak 🙂
Rewelacja rodzinka zachwycona tą babeczką 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Kurcze, a mi nie wyszła, nie wiem dlaczego. Baba majonezowa wyrosła jak szalona, a ta bardzo mizerna.No nic, wpadka wielkanocna 😆
Autor
O to szkoda, mam nadzieję, że mimo, że nie wyrosła to smakowała 🙂 Może inna wielkość formy u Pani była?
Najprawdopodobniej wina foremki, bo powiem szczerze, że nawet nie sprawdzałam. Kilka ciast z tej strony upiekłam i wszystkie wychodzą pyszne, więc nic się tak naprawdę nie stało i tak została zjedzona. 😆
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Babka rewelacja! Nie jest sucha, fajne połączenie smaków i szybkościowo można zrobić 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowała, pozdrawiam 🙂
Rewelacja. Pyszna, wilgotna i pięknie wygląda. Ja dodałam jeszcze troszkę Amaretto. Polecam.
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowała, super pomysł z dodatkiem likieru 🙂
Dzień dobry, co jezeli nie mamy espresso?
Autor
Dzień dobry, proszę dodać zwykłą, zaparzoną kawę 🙂
Babka pyszna na wielkanoc powtórka 🙂
Autor
Super, pozdrawiam 🙂
Rewelacja dzięki za przepis
Autor
Super, że przypadła do gustu 🙂
To odkrycie tegorocznych swiat 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂