Przepyszna babka śmietankowa, prosta do przygotowania, pięknie wyrasta, a dzięki dodatkowi śmietany jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Babka to zdecydowany ulubieniec większości naszej rodziny, więc pojawia się u nas nie tylko z okazji Wielkanocy. Polecam!!!
Składniki (forma ok. 1,3l):
- 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 225 g cukru
- 260 g gęstej śmietany 18 % (temp. pokojowa)
- 30 g masła (miękkiego, temp. pokojowa)
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (powinna znacznie powiększyć swoją objętość). Dodać śmietanę, miękkie masło, zmiksować do połączenia. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Formę do babki wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą, nadmiar bułki strzepać. Przelać przygotowaną masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!