Przepyszna babka śmietankowa, prosta do przygotowania, pięknie wyrasta, a dzięki dodatkowi śmietany jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Babka to zdecydowany ulubieniec większości naszej rodziny, więc pojawia się u nas nie tylko z okazji Wielkanocy. Polecam!!!
Składniki (forma ok. 1,3l):
- 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 225 g cukru
- 260 g gęstej śmietany 18 % (temp. pokojowa)
- 30 g masła (miękkiego, temp. pokojowa)
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (powinna znacznie powiększyć swoją objętość). Dodać śmietanę, miękkie masło, zmiksować do połączenia. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Formę do babki wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą, nadmiar bułki strzepać. Przelać przygotowaną masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Cudowna ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pięknie i pysznie 🥰
Autor
Bardzo dziękuję <3
Pomocy czy te rodzynki najpierw trzeba zaparzyć? Bo baba już ukręcona 🙂
Autor
Tak, zalewam wrzątkiem, po chwili dokładnie odcedzam, osuszam, delikatnie posypuję mąką, mieszam i do ciasta 🙂
Do wypróbowania 🙂
Autor
Polecam 🙂
Wspaniała i bardzo ładne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Pyszności 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Cudowna babeczka 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂
Zrobiłam jest pyszna, robi sie raz dwa 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Bardzo dobra zrobiłam w normalnej podłużnej formie i dałam polewę z lukru.
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Śmietana 18 kwaśna?
Autor
Tak 🙂 śmietana – kwaśna, śmietanka – słodka 🙂
Pyszna wyszła u mnie z polewą z białej czekolady 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Bardzo smaczna 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Pyszna polecam piekłam w podłużnej keksówce 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Bardzo dobra babka 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Super przepis!! Babeczka jest miekka i wilgotna. Trzeba zrobic z podwòjnej porcji bo znika szybko!!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Zrobiłam z 1.5 porcji w formie na babkę o pojemności 2l i piekłam 60 minut. Babeczka pyszna! Szybko się robi, jest wilgotna i smaczna, wchodzi na stałe do menu 🥰
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂