Babka pomarańczowa

Przepyszna i lekka babka pomarańczowa, sprawdzi się idealnie nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo aromatyczna za sprawą cukru ze skórką pomarańczową z Włoch i laski wanilii z Wysp Pacyfiku, które należą do serii produktów „Ze świata natury” Dr. Oetker. Babka długo utrzymuje świeżość, choć jestem przekonana, że i u Was zniknie błyskawicznie ; ) Polecam!!!

Babka pomarańczowa

Składniki na babkę:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Dodać cukier ze skórką pomarańczową oraz ziarenka wanilii, zmiksować. Dodać żółtka, krótko zmiksować, do połączenia. Do masy stopniowo dodawać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Stopniowo wlać kolejno sok z pomarańczy, a następnie olej, cały czas powoli miksując na niskich obrotach miksera. Masę przelać do formy na babkę obficie wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić i wyjąć z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na lukier:

  • 65 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Wszystkie składniki wymieszać. Udekorować babkę.

Smacznego!

Dr Oetker produkty
Babka pomarańczowa Wielkanoc
Babka pomarańczowa przepis
Pomarańczowa babka
Najlepsza babka pomarańczowa

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker. Więcej inspiracji znajdziecie w waniliowym serwisie.

Komentarzy: 24

  1. Aneta
    23 marca 2021 / 11:05

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:37

      Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂

  2. Isia
    23 marca 2021 / 12:46

    Piękne zdjęcia i pyszna babeczka ❤️

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:38

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Aga
    23 marca 2021 / 13:38

    Już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:38

      🙂 🙂 🙂

  4. Majka
    23 marca 2021 / 14:05

    Ależ u Ciebie aromatycznie, pysznie i pięknie 🥰 Tyle smakołyków 😃

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:38

      Bardzo dziękuję 🙂

      • Majka
        5 kwietnia 2021 / 20:39

        Wspaniała, pachnąca, wilgotna 🥰

        • Marta
          Autor
          6 kwietnia 2021 / 11:40

          Miło mi, że posmakowała 🙂

  5. Żaneta
    23 marca 2021 / 15:21

    Super jest ta babka

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:39

      Bardzo mi miło 😀

  6. Wieśka
    23 marca 2021 / 21:58

    Wspaniała!!!

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:39

      Miło mi bardzo, pozdrawiam 🙂

  7. Jadwiga
    24 marca 2021 / 17:32

    Babka smakuje super polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:42

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  8. Edi
    25 marca 2021 / 13:09

    Ta babka jest pyszna i inna niz wszystkie nie taka ciezka 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2021 / 9:59

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

    • Żaneta77
      28 marca 2021 / 12:00

      Zgadzam się, bardzo leciutka, pyszna na wielkanoc upiekę znowu:)

      • Marta
        Autor
        28 marca 2021 / 22:22

        Super 🙂

  9. Gosia
    3 kwietnia 2021 / 20:43

    Pyszna! Na pewno jeszcze nie raz u nas zagości 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:36

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  10. Elżbieta F.
    17 marca 2023 / 19:34

    A czy do tej babki można dodać otartą skórkę pomarańczową? Jeżeli tak to ile?
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      18 marca 2023 / 20:31

      Tak, z jednej pomarańczy będzie ok 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 11 =