Babka piaskowa z przepisu mojej mamy jest bardzo delikatna i odpowiednio wilgotna. Zawsze podczas Wielkanocy gości na naszym stole i pomimo, że niestety Święta się już skończyły, mam nadzieję, że nie będziecie czekać do kolejnych, aby ją przygotować : )
Składniki :
- 1 margaryna (250 g)
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki kartoflanej (ziemniaczanej)
- 6 łyżek mąki wrocławskiej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka wody
- 1 mały proszek do pieczenia (ok. 2 łyżeczek)
Cukier ucieramy z margaryną i jajkami. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu łączymy wodę z octem i dodajemy do naszego ciasta. Ponownie mieszamy.
Formę do pieczenia babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 C przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Podajemy z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego : )