Site icon marta-gotuje.pl

Babka piaskowa

Babka piaskowa z przepisu mojej mamy jest bardzo delikatna i odpowiednio wilgotna. Zawsze podczas Wielkanocy gości na naszym stole i pomimo, że niestety Święta się już skończyły, mam nadzieję, że nie będziecie czekać do kolejnych, aby ją przygotować : )

 



 

 

Składniki :

Cukier ucieramy z margaryną i jajkami. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu łączymy wodę z octem i dodajemy do naszego ciasta. Ponownie mieszamy.

Formę do pieczenia babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 C przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Podajemy z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

 

Smacznego : )

Exit mobile version