Babka to ulubione ciasto najmłodszej części rodziny, więc pieczemy ją notorycznie, nie tylko z okazji Wielkanocy. Kawałek babki zawsze świetnie pasuje do szybkiej kawy, czy szklanki mleka : ) Dzisiejszy przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każde dziecko, które potrafi obsługiwać mikser, co jest dużą zaletą podczas jego przygotowania. Babka wychodzi pyszna, wilgotna, długo utrzymuje świeżość. Polecam!!!
Składniki:
- 250 g masła (ewentualnie margaryny)
- 250 g cukru pudru
- 5 jajek (wielkość L)
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 50 minut.
Babkę udekorować cukrem pudrem, polewą lub lukrem.
Składniki na lukier:
- szklanka cukru pudru
- 4-5 łyżeczek wody lub soku z cytryny
Cukier puder wymieszać z wodą.
Smacznego!
Film z przygotowania:
Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram