Mocno kakaowa babka na kefirze, który zapewnia jej wilgotność i świeżość. U nas w towarzystwie czekoladowej polewy znika w błyskawicznym tempie : ) Polecam!
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka (wielkość L)
- 200g cukru
- 125ml oleju
- 200ml kefiru
- 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao(40-50g)
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao i cukrem waniliowym.
W drugim naczyniu ubić całe jajka z cukrem do białości, dodać kefir, chwilę zmiksować, dodać olej, ponownie krótko zmiksować i małymi partiami dodawać wymieszane suche składniki, miksując na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy na babkę (średnica 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45-60 minut, do suchego patyczka.
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady (u nas gorzka)
- 50 ml śmietanki kremówki
Czekoladę posiekać, zalać ciepłą kremówką, odstawić na chwilę, a później dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą babkę nakłuć wykałaczką i polać ciepłą polewą.
Smacznego!
Inspiracja smaker.pl – UwagaBabiaEwa