Site icon marta-gotuje.pl

Babka migdałowa z białą czekoladą

Obłędna babka migdałowa z białą czekoladą, inna niż te lekkie tradycyjne, bo zwarta i intensywna w smaku, a mimo to nadal rozpływa się w ustach. Okazała się ulubieńcem podczas tegorocznej Wielkanocy, więc wracamy do niej również przy kolejnych, mniej świątecznych okazjach. Bardzo długo zachowuje świeżość, nie obsycha i w kolejne dni smakuje równie pysznie jak po upieczeniu. Polecam!!!

Składniki:

Czekoladę posiekać, dodać masło przełożyć do miski nad garnkiem z gotującą się i parującą wodą (miska nie może dotykać powierzchni wody) i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić, dodać cukier, żółtka, mąkę migdałową i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować, masa będzie gęsta. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i wyjąć z formy. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Exit mobile version