Obłędna babka migdałowa z białą czekoladą, inna niż te lekkie tradycyjne, bo zwarta i intensywna w smaku, a mimo to nadal rozpływa się w ustach. Okazała się ulubieńcem podczas tegorocznej Wielkanocy, więc wracamy do niej również przy kolejnych, mniej świątecznych okazjach. Bardzo długo zachowuje świeżość, nie obsycha i w kolejne dni smakuje równie pysznie jak po upieczeniu. Polecam!!!
Składniki:
- 130 g białej czekolady
- 80 g masła
- 165 g cukru
- 3 jajka (wielkość L, białka i żółtka oddzielnie)
- 50 g mąki migdałowej (lub zmielonych blenderem płatków migdałowych)
- 90 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę posiekać, dodać masło przełożyć do miski nad garnkiem z gotującą się i parującą wodą (miska nie może dotykać powierzchni wody) i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić, dodać cukier, żółtka, mąkę migdałową i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować, masa będzie gęsta. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i wyjąć z formy. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!