Babka migdałowa z białą czekoladą

Obłędna babka migdałowa z białą czekoladą, inna niż te lekkie tradycyjne, bo zwarta i intensywna w smaku, a mimo to nadal rozpływa się w ustach. Okazała się ulubieńcem podczas tegorocznej Wielkanocy, więc wracamy do niej również przy kolejnych, mniej świątecznych okazjach. Bardzo długo zachowuje świeżość, nie obsycha i w kolejne dni smakuje równie pysznie jak po upieczeniu. Polecam!!!

Babka migdałowa z białą czekoladą

Składniki:

  • 130 g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 165 g cukru
  • 3 jajka (wielkość L, białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 g mąki migdałowej (lub zmielonych blenderem płatków migdałowych)
  • 90 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę posiekać, dodać masło przełożyć do miski nad garnkiem z gotującą się i parującą wodą (miska nie może dotykać powierzchni wody) i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić, dodać cukier, żółtka, mąkę migdałową i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować, masa będzie gęsta. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i wyjąć z formy. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Babka migdałowa z białą czekoladą przepis
Babka migdałowa przepis
Babka z białą czekoladą
Babka migdałowa

Komentarzy: 16

  1. Aga
    1 maja 2021 / 14:14

    Pyszności! przy takiej pogodzie to nie pozostaje nic innego jak upiec do kawki 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2021 / 9:13

      Polecam 🙂

  2. Isia
    1 maja 2021 / 14:58

    Piękna babka 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2021 / 9:13

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Madzix
    1 maja 2021 / 16:10

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2021 / 9:13

      Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂

  4. Malwa
    1 maja 2021 / 17:56

    Bardzo smaczna na początku konsystencja wydaje sie zbyt gęsta cieżko mieszać ale ubite białka dają radę, smak rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2021 / 9:13

      Super, że posmakowała 🙂

  5. Pati
    3 maja 2021 / 10:31

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2021 / 9:15

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  6. Baśka
    14 maja 2021 / 9:26

    Najlepsza babka jaką jadłam, inna niż tradycyjne 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:56

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  7. Marta
    5 kwietnia 2022 / 17:24

    Przepraszam, jakiej wielkości ma być foremka- średnica?

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2022 / 8:15

      Spód 11 cm, góra 22 cm 🙂

  8. Sylwia
    4 kwietnia 2023 / 11:49

    Babka dobra aczkolwiek po zrobieniu jej stwierdzam, że ilość cukru można spokojnie zmniejszyć do 100g gdyż jest za słodka 😉

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2023 / 22:25

      Cieszę się, że zasmakowała 🙂 Oczywiście ilość cukru można zmienić wg własnych upodobań, zawsze podaję pod mój gust 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 1 =