Święta już dawno się skończyły, ale dopiero znalazłam zdjęcia naszej Wielkanocnej babki, o której zupełnie zapomniałam w ferworze przygotowań : ) Na szczęście możecie upiec ją nie tylko na Święta, bo jest pyszna, idealnie wilgotna! Nie sugerujcie się majonezem, który jest jednym ze składników, gdyż jest on niewyczuwalny w smaku (to informacja dla osób, które nie akceptują majonezu : ) Aż naszła mnie ochota…
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 olejek śmietankowy lub cytrynowy
- 5 łyżek majonezu Winiary
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem, dodać majonez. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną i tortową, następnie dodać do masy. Na końcu dodać olejek i wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej bułką tartą, formy z kominkiem. Piec w temp. 180 C przez ok. 45 min.
Smacznego : )
Moja ulubiona babka!!!:)
Już od jakiegoś czasu zabieram się za pieczenie tej babki i jakoś jeszcze jej nie zrobiłam 🙂 Wygląda smacznie.
Wygląda pysznie 🙂
Dzięki Marta za prowadzenie tego bloga! A babkę upiekłem i w sumie całkiem nieźle mi wyszła 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że się udała:) pozdrawiam
Właśnie zrobiłam tę babkę, wprawdzie w formie tortu (przełożyłam kremem, wierzch udekorowany) jako prezent urodzinowy. Ponieważ zaproszeni goście nie gustuja w majonezie, nie wyjawię sekretu składników, póki tort caly nie zginie…(zostanie zjedzony). W kazdym razie podczas przekrajania ciasta na krążki tortowe spróbowałam parę okruszków i majonezu naprawdę się nie czuje! Ciasto jest ciut cięższe niż zwykłe babki typu piaskowego, bardziej WILGOTNE, może tylko następnym razem dodam mniej cukru- jak dla mnie za słodkie…
Autor
W formie tortu jeszcze nie jadłam 🙂 potwierdzam, że majonez nie jest wyczuwalny 🙂
Boszzz jak ja kocham tą babkę!!! a majonez fuj hhihi 🙂
Autor
Dobrze, że się przełamałaś 🙂 majonez nie jest wyczuwalny, a babka zdecydowanie godna polecenia 🙂
Pyszna, dawno nie jadłam tak wilgotnej babki!
Autor
To jej ogromna zaleta 🙂
Idealna jest i w końcu udało mi się zrobić taką żeby nie była za sucha 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pycha 🙂 w tym roku pierwszy raz sama przygotowuję wielkanoc dla rodziny i korzystam z Twoich przepisów bo wszystko mam już przetestowane bardzo bardzo dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, że posmakowała 🙂 Powodzenia w przygotowaniach 🙂
Babka jest przepyszna i fajnie wilgotna a majonezu nie czuć 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Pychota polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂