Babka majonezowa

Święta już dawno się skończyły, ale dopiero znalazłam zdjęcia naszej Wielkanocnej babki, o której zupełnie zapomniałam w ferworze przygotowań : ) Na szczęście możecie upiec ją nie tylko na Święta, bo jest pyszna, idealnie wilgotna! Nie sugerujcie się majonezem, który jest jednym ze składników, gdyż jest on niewyczuwalny w smaku (to informacja dla osób, które nie akceptują majonezu : ) Aż naszła mnie ochota…

Babka majonezowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 olejek śmietankowy lub cytrynowy
  • 5 łyżek majonezu Winiary
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem, dodać majonez. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną i tortową, następnie dodać do masy. Na końcu dodać olejek i wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej bułką tartą, formy z kominkiem. Piec w temp. 180 C przez ok. 45 min.

Smacznego : )

Komentarzy: 19

  1. Justyna
    11 maja 2010 / 16:41

    Moja ulubiona babka!!!:)

  2. Agnieszka
    11 maja 2010 / 17:26

    Już od jakiegoś czasu zabieram się za pieczenie tej babki i jakoś jeszcze jej nie zrobiłam 🙂 Wygląda smacznie.

  3. Ania
    12 maja 2010 / 10:40

    Wygląda pysznie 🙂

  4. 13 maja 2010 / 2:07

    Dzięki Marta za prowadzenie tego bloga! A babkę upiekłem i w sumie całkiem nieźle mi wyszła 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2010 / 19:59

      Bardzo się cieszę, że się udała:) pozdrawiam

  5. Asia
    29 marca 2013 / 18:39

    Właśnie zrobiłam tę babkę, wprawdzie w formie tortu (przełożyłam kremem, wierzch udekorowany) jako prezent urodzinowy. Ponieważ zaproszeni goście nie gustuja w majonezie, nie wyjawię sekretu składników, póki tort caly nie zginie…(zostanie zjedzony). W kazdym razie podczas przekrajania ciasta na krążki tortowe spróbowałam parę okruszków i majonezu naprawdę się nie czuje! Ciasto jest ciut cięższe niż zwykłe babki typu piaskowego, bardziej WILGOTNE, może tylko następnym razem dodam mniej cukru- jak dla mnie za słodkie…

    • Marta
      Autor
      29 marca 2013 / 18:52

      W formie tortu jeszcze nie jadłam 🙂 potwierdzam, że majonez nie jest wyczuwalny 🙂

  6. Ola
    13 marca 2016 / 19:33

    Boszzz jak ja kocham tą babkę!!! a majonez fuj hhihi 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:15

      Dobrze, że się przełamałaś 🙂 majonez nie jest wyczuwalny, a babka zdecydowanie godna polecenia 🙂

  7. Kinia
    14 marca 2016 / 12:48

    Pyszna, dawno nie jadłam tak wilgotnej babki!

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 20:27

      To jej ogromna zaleta 🙂

  8. k.
    29 marca 2017 / 12:46

    Idealna jest i w końcu udało mi się zrobić taką żeby nie była za sucha 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2017 / 22:43

      Bardzo się cieszę 🙂

  9. Karina
    3 kwietnia 2017 / 9:39

    Pycha 🙂 w tym roku pierwszy raz sama przygotowuję wielkanoc dla rodziny i korzystam z Twoich przepisów bo wszystko mam już przetestowane bardzo bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 23:17

      Bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, że posmakowała 🙂 Powodzenia w przygotowaniach 🙂

  10. Justyna
    14 kwietnia 2017 / 19:36

    Babka jest przepyszna i fajnie wilgotna a majonezu nie czuć 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:42

      Super, że posmakowała 🙂

  11. Ania
    11 kwietnia 2019 / 11:25

    Pychota polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 0:31

      Super, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 26 =