Babka kawowo-waniliowa pyszna i prosta do przygotowania, zawsze się udaje! Długo zachowuje świeżość, super sprawdzi się na wielkanocnym stole. Polecam!!!
Składniki (forma z kominem o średnicy 21 cm):
- 250 g masła (lub margaryny)
- 250 g cukru pudru
- 5 jajek (wielkość L)
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Podzielić na dwie części, do pierwszej dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Do drugiej części dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać do połączenia. (Opcjonalnie można kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i tak przygotowaną kawową pastę dodać do masy). Waniliową część masy przełożyć na dno formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzch ułożyć część kawową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 50 minut. Wyjąć i wystudzić.
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Babkę udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Poniżej obejrzycie film z przygotowania:
Zapraszam na pozostałe – przepisy na babki oraz na mój Instagram