Babka kajmakowa – pyszna, nie za słodka, do przygotowania w 5 minut, bo wszystkie składniki wystarczy zmiksować. Do tego 50 minut pieczenia i w niecałą godzinę mamy super ciasto do kawy, czy na wielkanocny stół. Przepis pochodzi od Izy, która kusiła kajmakowymi babeczkami, a ponieważ po ostatnich wypiekach zostało mi trochę masy kajmakowej, nie zastanawiałam się zbyt długo. Polecam!
Składniki (forma do babki o średnicy 21cm):
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masy kajmakowej
- 100 g oleju
- 100 g cukru trzcinowego
- 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 1/2 szklanki mleka (temp. pokojowa)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki krótko zmiksować na gładką masę. Przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez około 50 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Więcej inspiracji na Wielkanoc znajdziecie tutaj.