Babka jogurtowa

Uwielbiam czekoladę i wszystko co z nią związane, więc wybór tego wypieku był kwestią czasu. Pierwszy raz przygotowywałam babkę jogurtową, bazując na sprawdzonym przepisem od mojej kuzynki ; ) Pomału zastanawiam się, co zagości na naszym Wielkanocnym stole i pomyślałam, że jakaś babka być musi! Pamiętajcie, że aby babka nam się udała konieczne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Składniki należy również mieszać wyłącznie do czasu ich połączenia, zbyt długie ucieranie powoduje zakalec! Trzecia zasada dotyczy przesiania kakao i mąki : ) Babka wyszła nam  bardzo smaczna, co może potwierdzić fakt, iż nie zdążyłam już zrobić zdjęć z polewą … : ) Jednak w smaku zupełnie przypomina mi murzynka! Niemniej jednak bardzo polecam : )

babka jogurtowa, murzynek, ciasto czekoladowe, najprostsze ciasto świata, szybie ciasta, łatwe ciasto

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao

Wszystkie składniki warto uszykować wcześniej, aby były w temp. pokojowej. Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy i mieszamy.

Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Następnie dodajemy jajka, kolejno jedno po drugim, stale miksując. Mąkę dodajemy na przemian z jogurtem greckim, miksując krótko, tylko do połączenia składników.

Keksówkę lub formę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto. Najlepiej, aby sięgało do 3/4 wysokości formy. Pieczemy przez ok. 45-60 min w temp. 150 C do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki na polewę:

  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady (70% kakao)
  • 15 g masła
  • 15 g cukru

Posiekaną czekoladę zalewamy bardzo gorącym (zagotowanym) mlekiem. Dodajemy cukier i masło. Delikatnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i błyszczącej polewy. Ozdabiamy ciasto.

Smacznego : )

Komentarzy: 4

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2011 / 15:21

      Jeżeli ktoś lubi czekoladowe smaki to koniecznie trzeba wypróbować:D

  1. Jess
    14 kwietnia 2017 / 19:37

    Przepyszna wyszła 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:42

      Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 17 =