Moje dzieci uwielbiają proste wypieki, najlepiej bez żadnych dodatków w postaci kremów, czy polew : ) Babki idealnie wpisują się w ten klimat, a ich zaletą jest również prostota i szybkość przygotowania. Babka gotowana wychodzi bardzo miękka i wilgotna, do zrobienia bez użycia piekarnika : ) Polecam!!
Składniki:
- 200g masła lub margaryny (temp. pokojowa)
- 50 ml śmietanki kremówki 30% (temp. pokojowa)
- 32 g cukru wanilinowego
- 1 niepełna szklanka cukru
- 5 jajek wielkość L – oddzielnie żółtka i białka (temp. pokojowa)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżeczki ciemnego kakao
- 3 łyżki wrzątku
Kakao zalać 3 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać. Miękką margarynę i śmietankę zmiksować z cukrem wanilinowym i zwykłym na jasny, puszysty krem. Żółtka oddzielić od białek i dodawać kolejno do maślanego kremu, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie stopniowo dodawać do masy i zmiksować. Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać szpatułką do ciasta. Całość podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao wymieszane z wodą. Dużą formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać kaszą manną. Następnie przekładać do formy na przemian łyżkę jasnego i ciemnego ciasta, do wykorzystania całości. Formę przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką od patelni jeśli macie akurat taki rozmiar i wstawić do dużego garnka napełnionego wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy na babkę. Babkę gotować na niedużym ogniu przez 100 minut od momentu zagotowania się wody. Po upływie tego czasu wyjąć formę z babką z garnka. Zdjąć folię aluminiową i przykryć ściereczką. Odstawić do przestudzenia, a następnie przełożyć z formy na talerz.
Smacznego!