Bardzo długo przymierzałam się do przygotowania drożdżowej babki, a kiedy ostatecznie znalazłam chwilę okazało się, że pomimo całej szafki z blachami brakowało mi tej potrzebnej do upieczenia babki… ; ) Ciasto było już jednak gotowe i na szczęście znalazłam tortownicę z kominem, więc kształt został mniej więcej zachowany… Najważniejsze, że w smaku jest przepyszna! Do Świąt zostało kilka dni, więc byłam gotowa na eksperymenty, ale pierwszy polecony przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo lekka i puszysta – zdecydowanie polecam!!!
Składniki na zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
Drożdże rozkruszyć do miski, zalać letnim mlekiem. Dodać mąkę, cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
Składniki na babkę o średnicy 24 cm:
- 375 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 jajka (używam rozmiar L)
- 3 żółtka
- 2 szczypty soli
- skórka otarta z 1 sparzonej i umytej cytryny
- 100 g masła
Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, cukier, jajka, żółtka, sól i skórkę z cytryny. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto (ok. 15 minut, ja używam w tym celu robota kuchennego ponieważ ciasto jest trochę klejące, a nie należy podsypywać go dodatkowo mąką, aby zachowało delikatność po upieczeniu). Po tym czasie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy kolejne 10 minut do czasu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i wchłonie całe masło. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką/ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie przekładamy babkę do rozgrzanego do 170 C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i pieczemy przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Babka urośnie sporo ponad formę, może się również zbyt mocno przypiekać od góry, wtedy polecam przykryć ją papierem do pieczenia ; )
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 6-8 łyżeczek wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowany lukier przełożyć na przestudzoną babkę. Jeśli chcecie, aby babka dłużej zachowała świeżość polecam przechowywać pod przykryciem ; )
Smacznego!
Follow my blog with Bloglovin