Przepyszna babka drożdżowa z czekoladą idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżość. Zamiast czekolady świetnie sprawdzą się rownież rodzynki. Babkę można też wzbogacić dodatkiem skórki otartej z cytryny lub pomarańczy. Polecam!!!
Składniki (blacha z kominem 25 cm):
- 50 g świeżych drożdży (temp. pokojowa)
- 80 g cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 370 g mąki pszennej
- 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 150 g masła (temp. pokojowa)
- 100 g czekolady (najlepiej w pastylkach, które zachowają kształt)
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy
Drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, wlać 50 ml ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, do czasu aż zaczyn zacznie „pracować”. Do misy miksera dodać resztę cukru, mleka, mąkę, jajka i wyrośnięty zaczyn. Używając końcówki z hakiem zagnieść ciasto (można zrobić to również ręcznie, ale ciasto będzie dość klejące). Na koniec dodać miękkie masło i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Dodać czekoladę w kawałkach i delikatnie wmieszać do ciasta. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – podwojenia objętości na około 90 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno zajmować maksymalnie 3/4 wysokości blachy, ponieważ jeszcze sporo urośnie. Formę ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na kolejne 30 minut, a następnie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (góra-dół) i piec ok. 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, wyjąć z formy, a następnie udekorować lukrem.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki wody
Wszystkie składniki wymieszać. Udekorować babkę.
Smacznego!
To prawdziwe babkowe szalenstwo 🙂 ale drożdżowa chyba najbliższa mojemu sercu tylko zamiast czekoaldy właśnie rodzynki zrobię 🙂
Autor
Super, pozdrawiam 🙂
Pyszności 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Super babeczka 🙂
Autor
Miło mi, że przypadła do gustu 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Piękna ❤ Żeby móc wszystko skosztować trzeba piec już przed świętami, jako ciasto do popołudniowej herbatki 😉
Boska ❤ Taką miałam ochotę na nią, że piekłam w nocy 😀 Rano jak świeżo upieczona👍
Autor
Super <3
Autor
Zdecydowanie, babka pasuje na każdą okazję 🙂 Później byłoby trudno wszystko przejeść 😉
Wspaniała 😊
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Bardzo smaczna 🙂 zrobiłam z rodzynkami 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Pyszna babka polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Babka wyszła cudnie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂