Bardzo długo przymierzałam się do przygotowania drożdżowej babki, a kiedy ostatecznie znalazłam chwilę okazało się, że pomimo całej szafki z blachami brakowało mi tej potrzebnej do upieczenia babki… ; ) Ciasto było już jednak gotowe i na szczęście znalazłam tortownicę z kominem, więc kształt został mniej więcej zachowany… Najważniejsze, że w smaku jest przepyszna! Do Świąt zostało kilka dni, więc byłam gotowa na eksperymenty, ale pierwszy polecony przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo lekka i puszysta – zdecydowanie polecam!!!
Składniki na zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
Drożdże rozkruszyć do miski, zalać letnim mlekiem. Dodać mąkę, cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
Składniki na babkę o średnicy 24 cm:
- 375 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 jajka (używam rozmiar L)
- 3 żółtka
- 2 szczypty soli
- skórka otarta z 1 sparzonej i umytej cytryny
- 100 g masła
Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, cukier, jajka, żółtka, sól i skórkę z cytryny. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto (ok. 15 minut, ja używam w tym celu robota kuchennego ponieważ ciasto jest trochę klejące, a nie należy podsypywać go dodatkowo mąką, aby zachowało delikatność po upieczeniu). Po tym czasie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy kolejne 10 minut do czasu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i wchłonie całe masło. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką/ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie przekładamy babkę do rozgrzanego do 170 C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i pieczemy przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Babka urośnie sporo ponad formę, może się również zbyt mocno przypiekać od góry, wtedy polecam przykryć ją papierem do pieczenia ; )
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 6-8 łyżeczek wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowany lukier przełożyć na przestudzoną babkę. Jeśli chcecie, aby babka dłużej zachowała świeżość polecam przechowywać pod przykryciem ; )
Smacznego!
Follow my blog with Bloglovin
Piękna, drożdżowej jeszcze nie piekłam, i chyba nawet nie jadłam 🙂
Autor
Jest pyszna! polecam wypróbować nie tylko na Święta 🙂
Ja też przymierzam się do drożdżowej babki, ale zastanawiam się, czy nie jest za sucha.
Autor
Zdecydowanie nie! jest mięciutka i pyszna, moim zdaniem lepsza niż piaskowa 🙂
O to stanowczo muszę wypróbować 🙂
Autor
Na pewno nie będziesz żałować 🙂
Obowiązkowo drożdżowa na Swięta ! Wspaniała 🙂
Autor
Od teraz to także obowiązkowa pozycja na naszym stole 😉
ciasto wyszlo mi strasznie glutowate az mikser nie dawAl rady… zobacze co bedzie po upieczeniu…
Autor
Zwykle końcówki od miksera raczej nie radzą sobie z ciastem drozdzowym… Polecam robot kuchenny z przystawką do ciasta drożdżowego lub najprościej wyrabianie ręczne 🙂 po 25 minutach wyrabiania ciasta ręką na pewno osiągnie pożądana gładką konsystencję 🙂
Świetny przepis! Babka wyszła mięciutka i bardzo aromatyczna, na pewno będę piec częściej niż raz do roku. Dziękuję 🙂
Autor
Super, że smakowała 🙂
Babka jest super, piekłam na mleku zwykłym a potem na sojowym – w obu wersjach poezja!!!. Najważniesza jej cecha to puszystość. Ja warabiam mikserem z hakami i daje radę. Polecam ten przepis, pierwsza babka drożdżowa, która mi wyszła, bo nigdy nie miałam samozaparcia do wyrabiania ciasta ręką…
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 a wersja z mlekiem sojowym świetna, muszę wypróbować 🙂
Genialna i bardzo puszysta!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Babka jest przepyszna 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Wyszła idealnie 🙂 menu na wielkanoc mam już ułożone z Twoją stroną dziękuję za inspirację jeszcze się nie zawiodłam a Twój sernik z mascarpone zrobił ostatnio furorę wśród koleżanek z pracy 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Babka jest przepyszna tylko teraz pytanie czy na swieta powtorka czy ta czekoladowa wersja? ratunku!!!! 😀
Autor
Najlepiej obie 😉
Super przepis babka wyszła mięciutka i puszysta 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowała 🙂
Idealna bardzo dziękuję 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Super przepis piekłam w dwóch małych kominkach a i tak rosły jak szalone smak ideał 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmkowało 🙂
Mega smakowita tak jak nie mam ręki do drożdżowego ta babke piekłam już 3 razy i zawsze mi się udaje 🙂
Autor
Super wiadomość, cieszę się, że posmakowało 🙂
Zdecydowanie najlepsza babka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Cudowna babeczka, nie lubię zadnych wymysłow na wielkanoc drożdżowa obowiązkowo a przepis sprawdzony 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Baaardzo puszysta i pyszna babeczka 🥰
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂