Babki zawsze wydawały mi się bardzo suche i mało kuszące jednak ta czekoladowa wersja mnie zaciekawiła ; ) Musze przyznać, że jest naprawdę smaczna i jedynym jej mankamentem jest polewa zrobiona z gorzkiej czekolady! Nauczona doświadczeniem na pewno nie popełnię już tego błędu, bo mogłaby być idealna. Następnym razem chętnie dodam też wiśnie! : D
Składniki:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- tabliczka mlecznej czekolady, łyżka masła, odrobina mleka na polewę
Gorzką czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Na koniec dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto przelewamy do formy keksowej i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180 C.
Upieczoną babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i odrobiną mleka.