Site icon marta-gotuje.pl

Babka czekoladowa

babkaczekoladowa

Babki zawsze wydawały mi się bardzo suche i mało kuszące jednak ta czekoladowa wersja mnie zaciekawiła ; ) Musze przyznać, że jest naprawdę smaczna i jedynym jej mankamentem jest polewa zrobiona z gorzkiej czekolady! Nauczona doświadczeniem na pewno nie popełnię już tego błędu, bo mogłaby być idealna. Następnym razem chętnie dodam też wiśnie! : D

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • tabliczka mlecznej czekolady, łyżka masła, odrobina mleka na polewę

Gorzką czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Na koniec dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto przelewamy do formy keksowej i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180 C.

Upieczoną babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i odrobiną mleka.

Smacznego : )
Exit mobile version