Podwójnie czekoladowa babka to ciasto, które warto wypróbować nie tylko ze względu na zbliżającą się Wielkanoc : ) Babka czekoladowa jest wilgotna, intensywna i dobrze zachowuje świeżość. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Polecam!!
Przepis na babkę czekoladową
Składniki:
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 140 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki kakako dobrej jakości
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli morskiej
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki wrzącej wody
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na jasny puch. Stopniowo dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą morską. W oddzielnej misce wymieszać maślankę i ekstrakt z wanilii. Do maślanej masy dodawać na przemian 1/3 mieszanki z mąką, 1/2 części maślanki, ponownie 1/3 mąki, 1/2 maślanki i ostatnią część z mąką, cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę zaparzyć we wrzącej wodzie, a następnie niewielkim strumieniem wlewać do masy, cały czas miksując na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać kakaową masę i delikatnie stuknąć formą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez oko. 40-45 minut do suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
- 25 g gorzkiej czekolady
- 25 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody
Czekolady rozpuścić z masłem i wodą w kąpieli wodnej. Udekorować babkę.
Smacznego!