Site icon marta-gotuje.pl

Babka cytrynowa

Wilgotna babka cytrynowa, aromatyczna i prosta do przygotowania. Jest tak pyszna, że świetnie smakuje oprószona cukrem pudrem, ale możecie również polać ją lukrem, białą czekoladą, czy polewą z mleka w proszku. Polecam!!!

Składniki:

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. (Powinna znacznie powiększyć swoją objętość i być prawie biała). Dodać majonez, śmietanę, sok i skórkę otartą z cytryny, zmiksować. Cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników.  Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, wyjąć z formy, studzić na kratce. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Exit mobile version