Wilgotna babka cytrynowa, aromatyczna i prosta do przygotowania. Jest tak pyszna, że świetnie smakuje oprószona cukrem pudrem, ale możecie również polać ją lukrem, białą czekoladą, czy polewą z mleka w proszku. Polecam!!!
Składniki:
- 3 jajka (wielkość L)
- 200 g cukru
- 45 g majonezu
- 60 g kwaśnej śmietany 18%
- skórka i sok z 1 cytryny (ok. 50 ml)
- 60 ml oleju
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. (Powinna znacznie powiększyć swoją objętość i być prawie biała). Dodać majonez, śmietanę, sok i skórkę otartą z cytryny, zmiksować. Cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, wyjąć z formy, studzić na kratce. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!