Babka cytrynowa

Wilgotna babka cytrynowa, aromatyczna i prosta do przygotowania. Jest tak pyszna, że świetnie smakuje oprószona cukrem pudrem, ale możecie również polać ją lukrem, białą czekoladą, czy polewą z mleka w proszku. Polecam!!!

Babka cytrynowa

Składniki:

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 200 g cukru
  • 45 g majonezu
  • 60 g kwaśnej śmietany 18%
  • skórka i sok z 1 cytryny (ok. 50 ml)
  • 60 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. (Powinna znacznie powiększyć swoją objętość i być prawie biała). Dodać majonez, śmietanę, sok i skórkę otartą z cytryny, zmiksować. Cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników.  Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, wyjąć z formy, studzić na kratce. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Cytrynowa babka
Babka cytrynowa przepis

Komentarzy: 16

  1. Kasia
    24 marca 2021 / 10:50

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:39

      🙂 🙂 🙂

  2. Jaga
    24 marca 2021 / 12:11

    No i teraz już nie wiem od której zacząć cytrynowa pomarańczowa czy smietankowa?

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:41

      Każda inna i każda równie dobra 🙂 Śmietankowa z rodzynkami jest najbardziej tradycyjna, pomarańczowa najlżejsza z tej trójki, a cytrynowa orzeźwiająca 🙂

  3. Aga
    24 marca 2021 / 13:19

    Pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:41

      Dziękuję 🙂

  4. Majka
    24 marca 2021 / 14:13

    Jest w czym wybierać 😀 Kolejny świetny przepis i te wspaniałe zdjęcia 🥰

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:42

      Bardzo mi miło, w tym roku babki pobijają naszą kuchnię 🙂

      • Majka
        25 marca 2021 / 0:05

        Wiem już dlaczego, bo są pyszne 🥰 Cytrynowa jako pierwsza wypróbowana 😀

        • Marta
          Autor
          25 marca 2021 / 10:51

          Ale super! działasz błyskawicznie 🙂

  5. Sara
    24 marca 2021 / 16:58

    Jaki urodzaj babek 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:42

      Oj zdecydowanie tak, a w planach kolejne… 😉

  6. Karinaa
    24 marca 2021 / 19:43

    Bardzo smaczna połowy juz nie ma
    🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:46

      Super, bardzo mi miło 🙂

  7. Aneta
    28 marca 2021 / 12:00

    Rewelacja, bardzo szybko się robi, smakuje super 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:21

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 6 =