Babeczki z rabarbarem

Babeczki to dla mnie synonim prostoty i szybkości przygotowania : ) Kiedy mam mało czasu zawsze są moim pierwszym wyborem ; ) Sezon na rabarbar rozpoczęty i mam nadzieję, że uda mi się go w pełni wykorzystać, bo uwielbiam go zwłaszcza w wypiekach. Polecam!


muffinki-z-rabarbarem

Składniki (ok. 12 sztuk):

  • 1 długa i dość gruba łodyga rabarbaru + 2 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru (polecam zmniejszyć do 100 g, bo babeczki są bardzo słodkie nawet jak dla mnie ; )
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 50 g masła (roztopionego)
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić, aby puścił sok. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. Do drugiej miski dodać śmietanę, jajko, roztopione masło, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Całość przelać do suchych produktów i ponownie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać odsączone kawałki rabarbaru, delikatnie przemieszać. Przełożyć do foremek do babeczek. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg).

Smacznego!


babeczki-z-rabarbarem


szybkie-babeczki-z-rabarbarem

Inspiracja „Przepisy na cztery pory roku” Z. Cudny

Komentarzy: 40

  1. Miśka
    29 kwietnia 2016 / 12:25

    Wyglądają pysznie w sam raz na majówkę 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2016 / 23:34

      Polecam wypróbować 🙂

  2. Kasia
    29 kwietnia 2016 / 12:30

    muffinki zawsze na tak zwłaszcza z rabarbarem <3

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2016 / 23:35

      Mam tak samo 🙂

  3. Xenia
    29 kwietnia 2016 / 16:03

    SKładniki są wieczorem biorę na tapetę 🙂

    • Ryba
      29 kwietnia 2016 / 18:26

      Boskie są i tak jak radziła Marta też zrobiłam z mniejszą ilością cukru a i tak słodziutkie 🙂

      • Marta
        Autor
        29 kwietnia 2016 / 23:35

        Cieszę się, że tak szybko wypróbowałaś i co ważniejsze smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2016 / 23:35

      Daj znać jak smakowało 🙂

  4. Kaja
    29 kwietnia 2016 / 18:55

    Zdjęcia takie piękne, że aż ślinka leci 🙂 cudowne babeczki 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2016 / 23:35

      Bardzo dziękuję!!! 🙂

  5. Majka
    29 kwietnia 2016 / 19:02

    O tak 🙂 Zdjęcia rewelacyjne 🙂 Majówka długa to i dla babeczek znajdzie się miejsce. Najpierw jednak na specjalną uroczystość dwa inne Twoje wypieki 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2016 / 23:36

      Bardzo mi miło, że zdjęcia się podobają 😀 Na jakie wypieki się jeszcze decydujesz? 🙂

      • Majka
        1 maja 2016 / 21:44

        Marto! Upiekłam tort szwarcwaldzki, sernik waniliowy, tort motyl i brownie oreo. Do tego zrobiłam sałatkę meksykańską 🙂 Wszystkim bardzo smakowało. Na prośbę podałam namiary na Twojego bloga 🙂

        • Marta
          Autor
          1 maja 2016 / 22:30

          Ale się napracowałaś! 🙂 zazdroszczę Twoim gościom 🙂 super, że wszystkim posmakowało, to zawsze najlepsza satysfakcja dla gospodarza 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. Majka
    29 kwietnia 2016 / 19:03

    Poprawka: 4 Twoje wypieki 😉

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2016 / 23:36

      Będzie świetna majówka :)))

  7. Ania Grzelak
    29 kwietnia 2016 / 20:32

    Do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2016 / 23:36

      Koniecznie 🙂

  8. 29 kwietnia 2016 / 23:25

    Muffinek z rabarbarem jeszcze nie jadłam, chyba czas najwyższy żeby to zmienić 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2016 / 23:36

      Zdecydowanie, rabarbar pasuje idealnie 🙂

  9. 30 kwietnia 2016 / 7:07

    Z rabarbarem uwielbiam…… 🙂
    pozdrawiam serdecznie

    • Marta
      Autor
      30 kwietnia 2016 / 22:52

      To tak jak ja 🙂 również pozdrawiam i życzę udanej majówki 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2016 / 0:59

      Dziękuję 🙂 Tartę też mam w planach 🙂

  10. Kinia
    1 maja 2016 / 1:15

    Kocham babeczki i kocham rabarber więc nie mogło się nie udać :)) super przepis a pogoda skłania do piknikowania, więc jutro powtórka :))

    • Marta
      Autor
      1 maja 2016 / 22:34

      Bardzo mi miło :)))

  11. Aga
    1 maja 2016 / 11:19

    Przepyszne, mięciutkie jak chmurka 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2016 / 22:33

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  12. Majka
    4 maja 2016 / 23:09

    Babeczki bardzo smaczne…ale czy mozna zmniejszyć ilość proszku do pieczenia a może z niego zupełnie zrezygnować?

    • Marta
      Autor
      4 maja 2016 / 23:52

      Zupełnie bym nie rezygnowała, ale spokojnie można zmniejszyć do 1 łyżeczki 🙂

  13. 10 maja 2016 / 8:56

    Bardzo lubię rabarbar i babeczki 🙂 Ale jest coś , co bardziej urzekło mnie w tym przepisie – zdjęcia! i to marmurowe tło… cudo!! 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2016 / 23:35

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  14. Ewelina
    16 maja 2016 / 17:05

    A czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym ?

    • Marta
      Autor
      16 maja 2016 / 17:29

      Tak, powinny się udać, choć smak się zmieni 🙂

  15. Jagoda
    7 stycznia 2017 / 13:44

    Przepyszne są robiłam z jabłkami 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:15

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  16. Zosia
    5 maja 2018 / 23:22

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2018 / 12:39

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  17. Basia
    10 maja 2019 / 15:11

    Pychotka 😋

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:51

      Miło mi, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 + 30 =