Babeczki to dla mnie synonim prostoty i szybkości przygotowania : ) Kiedy mam mało czasu zawsze są moim pierwszym wyborem ; ) Sezon na rabarbar rozpoczęty i mam nadzieję, że uda mi się go w pełni wykorzystać, bo uwielbiam go zwłaszcza w wypiekach. Polecam!
Składniki (ok. 12 sztuk):
- 1 długa i dość gruba łodyga rabarbaru + 2 łyżki cukru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru (polecam zmniejszyć do 100 g, bo babeczki są bardzo słodkie nawet jak dla mnie ; )
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko (wielkość L)
- 50 g masła (roztopionego)
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić, aby puścił sok. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. Do drugiej miski dodać śmietanę, jajko, roztopione masło, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Całość przelać do suchych produktów i ponownie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać odsączone kawałki rabarbaru, delikatnie przemieszać. Przełożyć do foremek do babeczek. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg).
Smacznego!
Inspiracja „Przepisy na cztery pory roku” Z. Cudny
Wyglądają pysznie w sam raz na majówkę 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
muffinki zawsze na tak zwłaszcza z rabarbarem <3
Autor
Mam tak samo 🙂
SKładniki są wieczorem biorę na tapetę 🙂
Boskie są i tak jak radziła Marta też zrobiłam z mniejszą ilością cukru a i tak słodziutkie 🙂
Autor
Cieszę się, że tak szybko wypróbowałaś i co ważniejsze smakowały 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Zdjęcia takie piękne, że aż ślinka leci 🙂 cudowne babeczki 🙂
Autor
Bardzo dziękuję!!! 🙂
O tak 🙂 Zdjęcia rewelacyjne 🙂 Majówka długa to i dla babeczek znajdzie się miejsce. Najpierw jednak na specjalną uroczystość dwa inne Twoje wypieki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że zdjęcia się podobają 😀 Na jakie wypieki się jeszcze decydujesz? 🙂
Marto! Upiekłam tort szwarcwaldzki, sernik waniliowy, tort motyl i brownie oreo. Do tego zrobiłam sałatkę meksykańską 🙂 Wszystkim bardzo smakowało. Na prośbę podałam namiary na Twojego bloga 🙂
Autor
Ale się napracowałaś! 🙂 zazdroszczę Twoim gościom 🙂 super, że wszystkim posmakowało, to zawsze najlepsza satysfakcja dla gospodarza 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Poprawka: 4 Twoje wypieki 😉
Autor
Będzie świetna majówka :)))
Do wypróbowania 🙂
Autor
Koniecznie 🙂
Muffinek z rabarbarem jeszcze nie jadłam, chyba czas najwyższy żeby to zmienić 🙂
Autor
Zdecydowanie, rabarbar pasuje idealnie 🙂
Z rabarbarem uwielbiam…… 🙂
pozdrawiam serdecznie
Autor
To tak jak ja 🙂 również pozdrawiam i życzę udanej majówki 🙂
wspaniałe babeczki 🙂 ja robiłam tartę ostatnio 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 Tartę też mam w planach 🙂
Kocham babeczki i kocham rabarber więc nie mogło się nie udać :)) super przepis a pogoda skłania do piknikowania, więc jutro powtórka :))
Autor
Bardzo mi miło :)))
Przepyszne, mięciutkie jak chmurka 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Babeczki bardzo smaczne…ale czy mozna zmniejszyć ilość proszku do pieczenia a może z niego zupełnie zrezygnować?
Autor
Zupełnie bym nie rezygnowała, ale spokojnie można zmniejszyć do 1 łyżeczki 🙂
Bardzo lubię rabarbar i babeczki 🙂 Ale jest coś , co bardziej urzekło mnie w tym przepisie – zdjęcia! i to marmurowe tło… cudo!! 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
A czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym ?
Autor
Tak, powinny się udać, choć smak się zmieni 🙂
Przepyszne są robiłam z jabłkami 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Pycha 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Pychotka 😋
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂