Oreo i masło orzechowe to moje dwie słabości, więc czy może być coś lepszego niż zamknięcie ich razem w czekoladowej babeczce? ; ) Nie tylko obłędnie smakują, ale równie zachęcająco wyglądają po przegryzieniu : ) Polecam!!
Składniki (8 babeczek):
- 16 ciasteczek oreo *
- ok. 16 łyżeczek masła orzechowego 100%
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasteczka Oreo zlepić po dwa, łącząc je masłem orzechowym. Dodatkowo wierzch jednego z ciasteczek również posmarować masłem orzechowym i tak przygotowaną parę przełożyć na środek papilotki/formy do muffinek, jak najbardziej na środku, masłem orzechowym do góry.
Masło roztopić z cukrem trzcinowym, lekko przestudzić. Dodać jajka i mleko, roztrzepać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sól, wymieszać. Do każdej foremki nałożyć ok. 3 łyżek ciasta tak, aby pokryło ono wierzch ciastka. W trakcie pieczenia ciasto powinno wypełnić szczeliny między ciastkiem a foremką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.
* Można przygotować więcej, ja odrobinę czekoladowego ciasta, które mi pozostało upiekłam jako oddzielną babeczkę.
Smacznego!