Babeczki sernikowe z kremem i owocami to świetny pomysł na letni deser. Idealnie kremowe, aksamitne, trudno się im oprzeć : ) Swoją konsystencję zawdzięczają Twarogowi sernikowemu z Mascarpone Président, który ma super skład, a dzięki połączeniu twarogu z mascarpone nie musimy już dodawać tłuszczu do naszych sernikowych wypieków. Babeczki są bardzo proste do przygotowania, a efekt na pewno Was zachwyci. Polecam!!!
Składniki na babeczki (24 sztuki):
- 200 g herbatników
- 1 kg Twarogu sernikowego z Mascarpone Président
- 150 g cukru
- 4 jajka (wielkość L)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 C (grzałki góra-dół). Ciasteczka drobno rozkruszyć do konsystencji przypominającej piasek (można użyć blendera). Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Pozostałe składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia, aby masa się nie napowietrzyła. Łyżką nakładać na pokruszone ciasteczka, wyrównać. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140 C. Piec przez 20 minut, wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 120 g białej czekolady
- dodatkowo ulubione owoce np. czereśnie, borówki
Kremówkę podgrzać, uważając, aby się nie zagotowała. Białą czekoladę posiekać, zalać podgrzaną śmietanką, wymieszać. Przestudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Udekorować babeczki, na wierzchu ułożyć owoce.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z marką Président