Site icon marta-gotuje.pl

Babeczki red velvet

Babeczki red velvet kojarzą mi się z wakacjami, kiedy miałam okazję próbować ich po raz pierwszy, choć wiem, że ciasto red velvet zazwyczaj serwuje się na Walentynki bądź Halloween… ; ) Jak dla mnie są jednak tak smaczne, że mogę je jeść niezależnie od okazji ; ) Polecam!


Składniki (12 sztuk):

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego warto wyjąć wcześniej jajko i kefir z lodówki. Mąkę wymieszać z kakao i solą, a następnie przesiać. Olej zmiksować z cukrem i jajkiem, a następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz czerwony barwnik. Kiedy składniki się połączą dodać kefir na przemian z przesianą mieszanką mąki, cały czas miksując. Sodę oczyszczoną wymieszać z łyżeczką octu, aż uzyskamy pianę. Dodać do przygotowanej wcześniej masy i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Tak otrzymane ciasto przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami (napełnić je do 3/4 wysokości). Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja góra-dół) i piec przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka, po czym wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego : )



Exit mobile version