Babeczki red velvet

Babeczki red velvet kojarzą mi się z wakacjami, kiedy miałam okazję próbować ich po raz pierwszy, choć wiem, że ciasto red velvet zazwyczaj serwuje się na Walentynki bądź Halloween… ; ) Jak dla mnie są jednak tak smaczne, że mogę je jeść niezależnie od okazji ; ) Polecam!


Red velvet cake

Składniki (12 sztuk):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki kefiru lub maślanki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • czerwony barwnik np. w proszku (ok. 1/8 łyżeczki)

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego warto wyjąć wcześniej jajko i kefir z lodówki. Mąkę wymieszać z kakao i solą, a następnie przesiać. Olej zmiksować z cukrem i jajkiem, a następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz czerwony barwnik. Kiedy składniki się połączą dodać kefir na przemian z przesianą mieszanką mąki, cały czas miksując. Sodę oczyszczoną wymieszać z łyżeczką octu, aż uzyskamy pianę. Dodać do przygotowanej wcześniej masy i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Tak otrzymane ciasto przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami (napełnić je do 3/4 wysokości). Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja góra-dół) i piec przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka, po czym wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego : )


Babeczki red velvet

Red velvet cupcakes

Komentarzy: 18

  1. 8 maja 2014 / 15:51

    robiłam tort red velvet – babeczki są jeszcze bardziej urocze!

    • Marta
      Autor
      8 maja 2014 / 16:19

      Ja również uwielbiam babeczki, choć tort również zjadłabym z przyjemnością 😉

  2. 8 maja 2014 / 19:47

    a ja nadal się nie mogę za nie zebrać, a przepis leży:P

    • Marta
      Autor
      8 maja 2014 / 20:33

      Aniu może teraz się zmotywujesz 🙂

  3. 8 maja 2014 / 19:53

    wyglądają taaak ciekawie, że natychmiast sprawdziłam CO TO za kolor, że jak to?!
    Świetne i chyba nowatorskie, bo nie widziałam u żadnej koleżanki blogerki;)

    • Marta
      Autor
      8 maja 2014 / 20:36

      Kolor również mi się podoba – taki pozytywny :):) są bardzo popularne na zagranicznych blogach zwłaszcza z dodatkiem kremowego serka na wierzchu 🙂

  4. 9 maja 2014 / 8:40

    Kolor babeczek naprawdę robi wrażenie, są świetne!

    • Marta
      Autor
      9 maja 2014 / 10:52

      Zdecydowanie nie da się ich przegapić 😉

  5. 9 maja 2014 / 14:27

    Aaa nigdy nie widziałam takiego czerwonego ciasta!!! Wyglądają bosko :3

    • Marta
      Autor
      9 maja 2014 / 15:01

      Bardzo dziękuje i polecam, bo w smaku bardzo dobre 🙂

  6. amela
    11 maja 2014 / 17:49

    Uwielbiam red velvet!

    • Marta
      Autor
      11 maja 2014 / 19:13

      W takim razie gorąco polecam, na pewno będą smakować 🙂

  7. 12 maja 2014 / 14:35

    Wyglądają bajecznie. Na pewno wypróbuję ten przepis!

    • Marta
      Autor
      12 maja 2014 / 16:14

      Super, daj znać, czy smakowały 😉

  8. Jagoda
    1 kwietnia 2017 / 22:20

    Przepyszne wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:27

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 28 =