Pyszne, delikatne i puszyste babeczki bananowo-marchewkowe. Idealne, gdy mocno dojrzałe banany dopominają się o wykorzystanie : ) Do przygotowania bez użycia miksera, więc świetnie nadają się do wspólnych wypieków z dziećmi : ) Polecam!!
Składniki (12 babeczek):
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 średnia marchewka (starta na małych oczkach tarki)
- 1 jajko (wielkość L)
- 1/2 szklanki maślanki (opcjonalnie kefiru)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- opcjonalnie garść orzechów
W jednej misce rozgnieść widelcem banany, dodać startą marchewkę, jajko, maślankę, olej i cukier, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i posiekanymi orzechami, jeśli ich używamy. Przesypać do mokrych składników i krótko wymieszać widelcem/łyżką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 20- 25 min. do suchego patyczka- mój piekarnik bardzo mocno grzeje i wystarczyło 20 minut.
Smacznego!
Inspiracja – IG Onijka