Podobnie jak moje dzieci mam dużą słabość do tych małych wypieków ; ) Tym razem przedstawiam Wam babeczki z dużą ilością bakalii, które są nie tylko pyszne, ale również bardzo pożywne : ) Ponieważ łatwo jest je przetransportować, dobrze sprawdzą się także w roli smacznej i zdrowej przekąski poza domem. Polecam!!!
Składniki (12 sztuk):
- 200 g marchewki
- 65 g suszonej żurawiny Bakalland
- 25 g orzechów włoskich Bakalland
- 20 g płatków migdałów Bakalland
- 50 g wiórków kokosowych Bakalland
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego Delecta
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- mała szczypta soli
- 150 g brązowego cukru
- 100 ml oleju
- 2 jajka (wielkość L)
Marchewki umyć, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać posiekane: żurawinę, orzechy i migdały. Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffinki, wypełniając je masą do ok. ¾ wysokości, ponieważ podczas pieczenia sporo urosną. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (opcja grzania góra-dół) i piec ok. 25 minut. Opcjonalnie udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!