Podobnie jak moje dzieci mam dużą słabość do tych małych wypieków ; ) Tym razem przedstawiam Wam babeczki z dużą ilością bakalii, które są nie tylko pyszne, ale również bardzo pożywne : ) Ponieważ łatwo jest je przetransportować, dobrze sprawdzą się także w roli smacznej i zdrowej przekąski poza domem. Polecam!!!
Składniki (12 sztuk):
- 200 g marchewki
- 65 g suszonej żurawiny Bakalland
- 25 g orzechów włoskich Bakalland
- 20 g płatków migdałów Bakalland
- 50 g wiórków kokosowych Bakalland
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego Delecta
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- mała szczypta soli
- 150 g brązowego cukru
- 100 ml oleju
- 2 jajka (wielkość L)
Marchewki umyć, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać posiekane: żurawinę, orzechy i migdały. Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffinki, wypełniając je masą do ok. ¾ wysokości, ponieważ podczas pieczenia sporo urosną. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (opcja grzania góra-dół) i piec ok. 25 minut. Opcjonalnie udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Pysznie wyglądają
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Chętnie wypróbuję, moje smaki 🙂
Autor
Będzie mi bardzo miło, proszę dać znać jak smakowały 🙂
Tak sie ostatnio zastanawialam bo Malzon mi zakupil ten cukier cynamonowy (zamowilam wanilinowy…mezczyzni) i teraz wiem do czego wykorzystam heheh
Autor
Cukier cynamonowy dobra rzecz także do wszystkich drożdżowych zawijańców 🙂
Cudowne zdjęcia, pycha 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam marchewkowe wypieki <3
Autor
To tak jak ja! 🙂
Czy przesadzę jak dodam też rodzynki? 😉
Autor
To zależy jaką ich ilość planujesz 😉 Może część żurawiny zastąpisz rodzynkami? 🙂
Zrobiłam jednak z żurawiną i są boskie! chyba nie będę kombinować z tymi rodzynkami, bo teraz są idealne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 eksperymentować zawsze warto, zwłaszcza jeśli masz słabość do rodzynek 🙂
Skąd papilotki?
Autor
Tiger 🙂
Na święta będę robić, jesteśmy już przejedzeni typowymi ciachami a po takie maleństwa każdy chętnie sięgnie.
Autor
To prawda, małe wypieki zawsze pierwsze znikają 😉
Pycha! 🙂
Autor
Miło mi,że smakowały 🙂
babeczki pełne cudowności 🙂
Autor
Mocno nadziane 🙂
cudowny wpis, zdjęcia mega, Marta!
Autor
Dziękuję!!! 🙂
Już wiem, że to będzie hit, kocham Twoje przepisy i takie babeczki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 🙂
Łatwe do zrobienia i smaczne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że zasmakowały 🙂
Uwielbiam wypieki z bakaliami, a te faktycznie mocno nadziane 🙂 brakuje mi kilku składników, ale zabiorę się za nie jutro 🙂 Pozdrawiam!
Autor
Proszę dać znać jak smakowały 🙂
Ekstra sweter 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Super, moje ulubione składniki, samo zdrowie dla dzieci można przemycić 🙂
Autor
Dokładnie, dzieci raczej babeczkom nie odmawiają 😉
Tego szukałem, super przepis
Autor
Bardzo mi miło, że babeczki smakowały 🙂
Boskie są <3
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Czy mogę prosić o doprecyzowanie ilości masła, która jest potrzebna do upieczenia babeczek?
Jednocześnie będę wdzięczna za informację ilu babeczek mogę się spodziewać z podanej ilości.
Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznych Świąt. 🙂
Autor
W przepisie nie wykorzystujemy masła 🙂 z podanych składników otrzymamy 12 sztuk 🙂 Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
Przepyszne!!!!!!!! 🙂 polecam też z polewą z serka waniliowego i cukru pudru 🙂
Autor
Polewa brzmi super 🙂
Pycha pycha i jeszcze raz pycha!!!
Autor
🙂 🙂 🙂